С невиждани темпове се строи пробивът под Централна гара в

...
С невиждани темпове се строи пробивът под Централна гара в
Коментари Харесай

Ударно строят пробива под гарата в Пловдив, разкопават бул. ...

С невиждани темпове се строи пробивът под Централна гара в Пловдив. Строителите построяват шлицови стени на подлеза от южната страна на жп линията, крайните коловози в самата гара са демонтирани. От южната страна на паркинга на бул. „ Христо Ботев” са струпани гигантските тръби на колектора с диаметър 2 метра, видя репортерският екип на „ Марица”.



„ Работят от ранна сутринта до късно вечер, без почивни дни, даже в сняг и вятър. Ние започваме работа в 8 часа сутринта, диспечерите са от 7 часа и описват, че строителите към този момент са на обекта, в това число и вечерите. По Коледа почиваха няколко дни и незабавно започнаха. Няма спиране”, разказва обстановката инж. Гошо Къчков, шеф на ЖП възел – Пловдив. Според него компанията, наета за градеж на пробива, е една от най-сериозните компании в страната.



Мащабният план на стойност 89 млн. лв. е предоставен от НКЖИ на софийската компания „ Трейс Холд Груп” АД. Автомобилният подлез с дължина 850 метра, който ще свързва непосредствено бул. „ Васил Априлов”, ул. „ Димитър Талев” и бул. „ Македония”, би трябвало да е изцяло приключен до края на 2023 година

Тежка профилирана техника, бетоновози, багери и 50 служащи са ангажирани на най-големия пътен обект в Пловдив. Изкопът от южната страна до автогара „ Родопи” е захапал част от паркинга и скоро ще стигне до кафенетата. Търговците от трите павилиона изнасят оборудването, тъй като краткотрайните постройки ще се събарят.



Едновременно ще бъдат отстранени и трите бранша, в това число за Марково и Белащица, само че съгласно шефа на „ Хеброс бус” инж. Веселин Дошков обслужването на пасажерите няма да бъде ощетено.



Скоро ще бъде затворена и вътрешната уличка сред „ Билла” и автогарата, тъй като теренът ще се разкопава за новия под земята път.

От южната страна в Кючук Париж колите ще се изнасят навън от подлеза при пресечката на ул. „ Димитър Талев” и „ Калиакра” до казиното. От северната страна на гарата рампата стига до СУ „ Климент Охридски” на бул. „ Васил Априлов”.

Шлицовите стени, които ще държат комплицираната структура, са от бетон и стомана, дебели са 60 см и се вкопават на дълбочина 18 метра. Височината на подлеза е 7 метра, а трасето под жп линията е необятно близо 24 метра – две платна по две ленти с разграничителна линия по средата и тротоари от двете страни. От общината дават обещание и спирки на градския превоз. Пробивът не визира пешеходния подлез и се пада от източната му страна.

На мястото на демонтираните коловози от 11-и до 6-и в това число също кипи атака – тук прокарват новите връзки за кабелна мрежа, електрически стълбове и осветяване.

 Строителите описват, че следва ремонт и на пероните, които ще се оборудват с нови навеси, пейки и лампи.



Насипът на жп линията си остава на същото равнище, само че откакто завършат подлеза и го вкарат в употреба, ще съборят Бетонния мост.



Идейният план за новия надлез е направен преди няколко месеца, сега се прави работен вид на нов Бетонен мост. Конструкцията ще е с към 30 см по-висока от сегашната, като се залага по-малка дебелина. При строителството ще се употребяват метал и бетон.



В контракта на компания „ Трейс Холд Груп” не влиза строителството на надлеза. НКЖИ има ангажимент само за плана, след което община Пловдив би трябвало да търси финансиране.

Най-тежката задача се пада върху северния сектор на пробива, тъй като ще се разкопават бул. „ Христо Ботев”, градинката на колелото и част от „ Васил Априлов”. Очаква се строителните работи да стартират от кръговото кръстовище през март-април, като на първо време ще се прекарва огромният колектор. Тръбите вършат байпас по ул. „ Тракия” и вътрешните улици.



„ Бул. „ Христо Ботев” няма да се затваря напълно, ще работим на стадии в обособени участъци”, твърдят от компанията и стискат палци при изкопните работи да не изскочат археологически находки. За подпочвените води са взели ограничения авансово – ще отводняват с помпи.



Снимки от Наташа Манева

Свързани вести Кметът Здравко Димитров: Без план за Бетонния мост няма позволение за пробив под гарата "Трейс груп " ще строи пробива под Централна гара в Пловдив Защо ни би трябвало пробив под Гарата, а не просто нов Бетонен мост

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР