С неуспешните си опити да подреди града, въведе правила и

...
С неуспешните си опити да подреди града, въведе правила и
Коментари Харесай

Столичната община иска рекламите да слязат от покривите и да влязат в релси

С несполучливите си опити да подреди града, вкара правила и да дава нови услуги Столичната община от 10 години е сложила рекламния бизнес в непрекъснато състояние на очакване. Причината - администрацията е прекомерно мудна, с цел да вкара ясни регулации, като разреши на бизнеса да излезе " на ярко ", тъй като в сегашната обстановка доста от рекламните обекти са противозаконни.

Преди тъкмо 10 години общинските съветници одобриха разпоредба, с която да вкара ред при слагането на билбордове и други рекламни обекти и премахването на противозаконните. Решение бе обжалвано и десетилетие по-късно резултатът е забележим за всички – рекламни пана, билбордове, тотеми и други детайли стърчат от всички тротоари, покриви, стени, витрини и фасадите на доста от постройките. Всяка зима двата края на пешеходната част на бул. " Витоша " са заградени от стъклените стени на " градините " на десетките заведения по продължението й.

Тази година опит за премахването на множеството от тези обекти и въвеждане на ред в слагането им вършат основният проектант на Здравков Здравков и общински съветници от ГЕРБ, които внесоха нова разпоредба в общината. Срокът за публичното й разискване завърши на 11 май и видно от уеб страницата на общината редица сдружения и професионални организации са изпратили отрицателни мнения за плана. Според тях той лимитира съществено бизнеса и няма да реши проблемите.

Най-важните ограничавания са, че реклама може да се слага на 20% от площта витрините, би трябвало да има разстояние сред обособените типове рекламни детайли, те не могат да се слагат на всички места, а по избрана от общината скица. Възможностите за брандиране на здания са доста малко, както и разновидностите за слагане на билбордове в частни парцели. Реклами по покривите в центъра няма да има.

Интересите дебнат отвред

Здравко Здравков чака дебатът по приемането на наредбата да е тежък и е наясно, че отпорът на бизнеса ще е сериозен, както сподели той при започване на предходната седмица. От изпратените отрицателни мнения обаче се вижда, че надалеч не всички участници на рекламния пазар в столицата са недоволни от плана.

Така да вземем за пример Българската асоциация за външна реклама (БАВР) приветстват наредбата, като са на мнение, че е извънредно време тя да бъде призната. " Всеки си поставя каквото, където и колкото си желае. Има прекомерно доста противозаконни уреди, които гълтат една огромна част от пазара ", сподели пред " Дневник " Ангел Станчев, ръководител на БАВР.

Недоволните от наредбата са основно търговци, а не компании, които се занимават с реклама - те са заинтригувани основно от брандирането, което също се лимитира, показва още Станчев.

 Столичната община желае рекламите да слязат от покривите и да влязат в релси
© Цветелина Николаева, Капитал

Несъмнено някои от въздържалите се да изпратят отрицателно мнение компании ще вземат участие в подготвяната от общината процедура по отдаване на спирките на градския превоз на концесия. Тя ще разрешава част от тях да се употребяват за реклама. Преди месец бяха актуализирани нови условия за търг, което е четвърти опит на общината да пусне процедурата. Всеки път подозренията са, че общината ще даде опция на частния бизнес да се облагодетелства от активност, която сама може да извършва.

Освен това в края на април Върховния административен съд (ВАС) анулира избора на победител в състезанието на Столичната община за концесията за отдаване на колела чартърен. Идеята е върху стоянките и велосипедите да се слагат реклами. Решението на Върховен административен съд е по обжалване на обвързваното с предприемача Красимир Гергов " Вело Арчър София ", а за реализатор беше определено обединяването " София байкс " - " Билборд " АД, " Моушън артс ", " Делта карт " и " Долсамекс ". Така процедурата би трябвало да стартира изначало.

Общо взето - не

Предлаганите промени лимитират опциите на бизнеса да се популяризира в столицата, усилват административната тежест и утежняват изискванията за вложения, се споделя в мнението на Българската асоциация на рекламодателите (БАР). Те показват, че в плана липсва оценка и разбор на въздействията от наредбата и рестриктивните мерки не са несъразмерни.

Макар наредбата да цели ограничение на противозаконната реклама, заложените ограничения са ориентирани против " бизнеса, който прави активността си, в това число рекламна и маркетингова, при съблюдаване на разпоредбите " настояват от БАР.

 Столичната община желае рекламите да слязат от покривите и да влязат в релси
© Цветелина Белутова, Капитал

Увеличаващата се компактност на застрояване и понижаване на незастроените площи могат да създадат невероятно спазването на рестриктивните мерки за разстояние сред рекламни обекти - сред 2 до 60 метра. Така би се изгубила опцията компаниите да популяризират в личните си обекти, пишат от асоциацията.

Те са срещу и двойното понижаване на площта, на която могат да се слагат рекламни детайли - от 4 кв. м на 2 кв. метра. Освен това тя ще важи и за калкани на здания. От БАТ показват, че доста от калканите са в неприятно положение, като рекламите прикриват тези дефекти.

От БАР са на мнение, че слагането на реклами по витрините не утежнява образа на града, " изключително що се отнася до огромните супермаркети и хипермаркети ", които са с огромни свободни площи към тях. Ограничението единствено 20% от витрините да могат да се употребяват за реклама би трябвало да отпадне, тъй като е голословно, пишат от асоциацията. Освен това те виждат и опция за дискриминиране, тъй като ограничаването няма да важи за магазините на други етажи.

 Столичната община желае рекламите да слязат от покривите и да влязат в релси
© Юлия Лазарова

От Асоциацията на притежателите на бизнес здания (АСБС) считат, че плануванаъа възбрана за слагане на реклами по покривите на здания в центъра е неприемлива. От там откриват различен пропуск в предлагането компаниите да могат да слагат надписи по покривите на нежилищни здания, единствено в случай че реализират активност в 3/4 от тях. " Много рядко някой е наел повече от 3/4 от площта на постройка ", пишат от АСБС, като съгласно тях по този начин доста компании няма да могат да слагат своето лого.

Ограничението за реклама върху витрините дружно с другите оферти в наредбата би довело понижаване на " известността на комерсиалните обекти ". От асоциацията имат несъгласие и против препоръчаната оптималната височина от 12 м за фирмени тотеми, което в дефинира случаи може да се окаже малко, а в други - доста.

Тротоарите в центъра може да се освободят от хладилните витрини, кашоните с плодове и зеленчуци, което не се харесва на Асоциацията на производителите на газирани питиета. Toва, че тази сериозна смяна се приготвя и вероятно ще бъде призната " броени дни преди началото на летния сезон ", е следващият негатив против наредбата, който акцентират производителите на газирани питиета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР