С нетърпение чакаме вашето Председателство на Съвета на ЕС и

...
С нетърпение чакаме вашето Председателство на Съвета на ЕС и
Коментари Харесай

Борисов: Правим всичко необходимо Балканите да видят, че ЕС ги е прегърнал

С неспокойствие чакаме вашето Председателство на Съвета на Европейски Съюз и сме съгласни с неговите цели, изключително в региона на миграция и с интеграцията към Европейски Съюз на Западните Балкани, сподели министър председателят на Норвегия Ерна Сулберг пред публицисти в Министерския съвет.

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна през днешния ден с норвежкия министър председател Ерна Сулберг, която е на публично посещаване в България, съобщи Българска телеграфна агенция.

България е значим сътрудник в Европа и Европейското икономическо пространство и в НАТО, сподели Сулберг.

Засилили сме двустранните връзки във връзка с Норвежкия финансов механизъм. Хората от двете страни могат да се възползват от това което вършим, уточни Сулберг. Радваме се, че сме подписали съглашение за новия програмен интервал 2014 - 2020 година за помощ в размер на общо 210 млн. евро в сферите са нововъведенията, климата, общественото включване, правораздаването и доста други. Европейското обществено измерение е значимо за всички нас, уточни тя. Инспекциите на труда на двете страни са засилили своето съдействие, защото жителите от България, които идват в Норвегия, не би трябвало да бъдат експлоатирани, сподели Сулберг. Доста сме обезпокоени от това, което става с Брекзит и се радваме, че България поема председателството на Съвета на Европейски Съюз във значим интервал, когато се вземат решение доста неща свързани с границите на Европейски Съюз, уточни министър председателят на Норвегия.

Виждаме, че нашите европейски сътрудници правят оценка това, с което България се пробва да оказва помощ на Балканите, сподели Бойко Борисов пред медиите.

Ние вършим всичко належащо да придвижим тематиката на Балканите за участие в Европейски Съюз и народите на Балканите да видят, че Европейски Съюз ги е прегърнал. Иначе популацията застарява, идват популистки партии и районът става територия за въздействие на великите сили, сподели Борисов.

Норвегия също се заинтересува от това, което вършим и за наслада имаме цялостната поддръжка за нашата политика към Балканите и към миграционния развой, както и за връзките на НАТО с Турция, сподели българският министър председател. Норвегия ни оказва помощ с 210 млн. евро, това са близо половин милиард лв., по тези стратегии се работи, акцентира той.

По-късно през днешния ден Ерна Сулберг ще се срещне и с президента Румен Радев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР