С неподправената си гаменска първичност, г-н Гешев показа на всички

...
С неподправената си гаменска първичност, г-н Гешев показа на всички
Коментари Харесай

Радан Кънев: Иван Гешев показа какъв е проблемът с безконтролната прокуратура

С неподправената си гаменска примитивност, господин Гешев сподели на всички какъв е казусът с безконтролната, случайна прокуратура. Проблем, който съществува от 30, или в действителност - от 75 години, само че е кардинално понятен единствено за хора, осведомени с правилата на конституционната народна власт. А в този момент е забележим за всички. Дори за някогашните комунисти, на които изискуем сбърканата си конституционна уредба...
Републиката действа и е потребна за жителите си единствено тогава, когато другите институции си правят работата и взаимодействат. Държавата се разпада, когато взаимно си пречат и правят това, което не им е работа. А Конституцията споделя кое чия работа е.
Прокуратурата не споделя да вземем за пример кой е "олигарх " и кой не е. От Аристотел насам, "олигарх " е политическа, а не правна подготовка. Божков евентуално е "олигарх ", Доган - сигурно. Но задачата на прокурора не е да раздава политически квалификации или да си ги икономисва. А да откри и потвърди в съда закононарушение, довело до появяването на олигарси в демократична страна. Защото олигархът е артикул на властници, на овластени политици, които са го позволили и основали. А ето тези връзки, нашата прокуратура НЕ проверява.
Прокуратурата не споделя дали "преходът е престъпен " и дали богатите са безнаказани, а бедните - нещастни. Това са типични политически въпроси и избрания.
Накратко - Прокурорът не е и не може да бъде политик. Прокурорът не е и не може да бъде и таблоидна медия, и проверяващ публицист. Неговата задача не е да пуска сензационни клипчета в Youtube, нито да събира лайкове. Нито да разгласява СРС-та. Прокурорът не може да нападна нито Президента, нито Съда.
Прокурорът също по този начин не е селски кмет, фамилен терапевт, квартален служител на реда или водопроводчик, който "решава проблемите на елементарните хора ".
Когато в една конституционна народна власт значими институции не си правят работата, само че се намесват и пречат на работата на другите, това основава редовно напрежение и институционални рецесии. Тогава се стига до цялостна нефункционалност на страната - институционален разпад, какъвто следим сега за водата, за хазарта, за боклука, за политиките в енергетиката и околната среда, в сигурността..
И може би най-лошото – тогава самата Прокуратура престава да прави своята работа. А нейната работа е доста значима, извънредно основна, с цел да работи страната. И хиляди почтени прокурори и чиновници в прокуратурата желаят да си правят работата – да събират доказателства, да повдигат обвинявания и сполучливо да ги пазят пред самостоятелния съд. Не да бъдат кафяви публицисти, рекетьори, политици...
Прочее, господин Гешев може би не е неприятен човек. Не го познавам. Не одобрявам стила му на изказ, юридическия му речник и държанието му. Но това са дребни проблеми. Големият проблем е, че той се намира в конституционни рамки, които го карат да се самозабравя и да се държи като популистки политически водач от вида на Уго Чавес, а не като прокурор в конституционна европейска република. И това главозамайване вреди и на политиката, и на прокуратурата, и на съда, и на медиите.
Затова е значимо Прокуратурата да бъде вкарана в републикански конституционни рамки на надзор – за богатството на нейните лични представители и на тяхната значима общественополезна активност.

Публикацията е от фейсбук профила на Радан Кънев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР