С нежния и лиричен спектакъл на Народния театър Иван Вазов“

...
С нежния и лиричен спектакъл на Народния театър Иван Вазов“
Коментари Харесай

Културна дипломация: Народният театър завладя Цариброд с О, ти, която и да си“

С нежния и поетичен театър на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ – " О, ти, която и да си “ означи своята 35-а годишнина спектакъл „ Христо Ботев “ в сръбския град Цариброд, където живее и огромна българска общественост.

Гостуването на спектакъла, отдаден на любовните музи на Иван Вазов, бе в границите на партньорството сред Народния спектакъл и Културния център в западната ни съседка, което е дълготраен план, ориентиран към българската общественост и феновете на театралното изкуство в града.



Снимка: Божидар Марков

Ден след първа пролет в огромната зала на Културния център публиката в Цариброд се наслаждения на лиричния колаж по стихове, писма и мемоари на Иван Вазов, съчетани в драматургичен текст от Мирела Иванова.

Режисьор е актрисата Бойка Велкова, а функциите са поверени на Ненчо Костов, Радина Боршош, Биляна Петринска, Параскева Джукелова и Ева Тепавичарова. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, създател на музиката е Теодосий Спасов, хореография – Мила Искренова.



Актьорите от столицата на България изнесоха пиесата с удивителна сила и доста страсти и въодушевиха царибродската аудитория, която ги награди с бурни овации, описват от мултимедийният портал ФАР на български и сръбски език.

Драматургът на пиесата Мирела Иванова съобщи пред локалните медии, че доста се радва царибродската аудитория да е почувствала силата на тази лирика и изобщо на това извънредно лирично Вазово наличие и добави, че спектакълът е доста хубав, а режисьорката Бойка Велкова, сякаш е предала част от своята персонална страст и хубост на това зрелище.



„ Вазов е чужд в тази светлина, в която е показан в този театър. Около гибелта му се разнасят разнообразни митологични митове, само че в действителност малко на брой си дават сметка какъв брой сензитивен, а какъв брой уединен в последна сметка е бил поетът.

Ние сме привикнали да го възприемаме като наш народен стихотворец с неговите патетични стихотворения, а за неговата обич към живота, към дамите, към музите, които са го вдъхновявали съвсем не приказваме. Когато мислим Вазов, ние го мислим с песните му, с българския език, с неговите стихотворения, които носят най-високия патриотичен възторг, а рядко като един обичащ и обичан мъж “, показа Иванова.



Актрисата Параскева Джукелова е основният провинен да се случи този театър.

„ По някакъв мотив взех решение да прочета всичките стихотворения на Вазов и преглеждайки ги забелязах, че се появяват женски имена – Катерина, Магдалина, Джованина, Тамара и си крещя кои са тези дами? Така пристигнах на концепция, че може да създадем един театър, в който да представим Вазов като стихотворец, като човек, който обича и бива разлюбван.

Говорих с Мирела Иванова и тя написа драматургичния текст, а Бойка Велкова се включи с желанието да го режисира и по този начин се получи този театър. Отзивите, които получаваме от публиката са доста хубави, тъй като доста от хората в действителност не знаят за тези персонални преживелици на Вазов “, сподели актрисата.

Снимки: Иво Томов
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР