С най-доброто си представяне на избори в цялата си политическа

...
С най-доброто си представяне на избори в цялата си политическа
Коментари Харесай

А какво идва след Путин

С най-хубавото си показване на избори в цялата си политическа кариера президентът Владимир Путин бе избран отново с лекост за идващия си шестгодишен мандат, само че тягостният въпрос какво ще стане след края на неговото ръководство към този момент се задава на съветския небосвод.

В изявата му след изборната победа в неделя, Путин неотложно бе запитан какви са му проектите за след 2024 година. Питането беше отражение на неспокойствието в Русия поради въпроса с приемствеността, който ще бъде съществена част от политическия пейзаж в близко бъдеще.

Путин събра близо 77% от вота и полира имиджа си на водач, радващ се на голяма социална поддръжка. Това ще му даде повече поле за маневриране при обмислянето на избора си: да приготви благонадежден правоприемник, да отстрани ограничаването за оптимален брой поредни мандати или да сътвори нов властови пост, с цел да може да продължи да дърпа юздите, откакто завърши четвъртият му мандат.

Всички тези варианти ще останат на масата и Путин евентуално ще изчака още няколко години, преди да направи избора си. Запитан дали може да подеме самодейността за промени в конституцията, той отговори с присъщата си въздържаност и сподели, че " още " няма проекти. Също по този начин се присмя на концепцията да си вземе шестгодишна отмора, след което още веднъж да стане президент през 2030 година

" Това е малко неуместно, дано пресметнем.

Да заставам на власт, до момента в който стана на 100 ли? Не! ", сподели той.

Александър Баунов, анализатор в Московски център " Карнеги ", сподели, че ще бъде добре за Путин " да напусне президентския пост с рекордно висок резултат ", защото теоретично това е последният му президентски мандат.

" Последният му мандат на този пост... ще бъде интервал на преход във властта. Много по-лесно е да влезеш в този властови преход, когато имаш този изключително висок резултат ", сподели Баунов. През последните няколко години Путин методично сменя членовете на кабинета и губернаторите на административно-териториалните единици на Руската федерация. Някои от тях, да вземем за пример губернаторът на Тулска област Алексей Дюмин, на 45 години, и министърът на икономическото развиване Максим Орешкин, на 35, са спрягани за негови евентуални приемници.

Скептици означават обаче, че въпреки и Путин да има намерение да остане на власт, Кремъл може съзнателно да насърчи раздухването на клюки за негов правоприемник, с цел да види по какъв начин елитите и необятната общност ще реагират.

Фотогалерия: За изборите в Русия >

65-годишният съветски водач остава в добра физическа форма, продължава да играе хокей на лед и да се занимава с други дейни действия, тъй че може да бъде задоволително здрав да продължи и след 2024 година.

Ходът на китайския водач Си Цзинпин да отстрани ограничаването за оптимален брой президентски мандати може да се окаже изкушаващ образец за съветския водач. Си бе един от първите задгранични водачи, които поздравиха Путин за успеха.

Путин съблюдава ограничаването от най-много два поредни мандата, когато през 2008 година зае премиерския пост и остави дългогодишния си помощник Дмитрий Медведев да служи като президент по заменяне за четири години.

Путин обаче бе неудовлетворен от представянето на Медведев,

изключително поради решението му да разреши на Запада да предприеме военни дейности в Либия, които доведоха до рухването от власт и гибелта на дългогодишния водач Муамар Кадафи.

След като си върна президентския пост през 2012 година, Путин се концентрира върху укрепването на съветското въздействие в света и самоуверено се опълчи на Запада. Връхна точка на тази политика бе съветската анексия на Кримския полуостров през 2014 година и поддръжката за сепаратисткия протест в Източна Украйна - дейности, които доведоха до западни наказания и провокираха напрежение, каквото не бе виждано от времето на студената война.

Путин се самоизтъква като бранител против ръководените от Съединени американски щати заприказва Русия да бъде изолирана и отслабена. Тъй като тези обтегнати връзки със Запада не дават никакви признаци на усъвършенстване, мъчно бихме си показали по какъв начин той ще напусне поста през 2024 година

Фотогалерия: Русия гласоподава >

Въпреки че тези борби изостриха икономическите неволи на Русия, те ускориха патриотичните настроения в Русия и усилиха поддръжката за Путин.

" Ако съветски водач е добре пристигнал и признат като персонален другар, в случай че се усмихва от заран до вечер паралелно до разнообразни западни водачи, това поражда съмнения тук вкъщи ", сподели Баунов. " Но в случай че съветски водач е мощно подложен на критика от Запада, от медии и политици, това значи най-вероятно, че той прави всичко по силите си да отбрани националните ползи на Русия. "

Татяна Орлова, 67-годишна пенсионерка от Санкт Петербург, гласувала за Путин, го назовава

" бранителя на нашата татковина, който възкреси армията, върна Крим на Русия и подвигна Русия на крайници ".

" Моля се на Бог за него ", добави тя.

Въпреки че опълчването против Запада се възприема добре от руснаците, има спад в стандарта на живот, провокиран от комбинирания удар от наказания и ниски цени на петрола. Мнозина са недоволни от работата му във вътрешен проект и чакат от него да увеличи заплатите, да оздрави боледуващите здравна и просветителна система и да модернизира разпадащата се инфраструктура.

" Преди шест години всички бяха добре финансово, хората купуваха коли, жилища ", сподели 34-годишната Ирина Коровина, която е гласувала в Екатеринбург за Путин. " Сега нещата са по-трудни. Хората пестят от храна, от облекла. Иска ми се нещата да станат отново такива, каквито бяха. "

Фотогалерия: Как гласоподават ненците в Сибир >

По-рано този месец Путин сложи за цел 50-процентно нарастване на съветския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията доникъде на идващото десетилетие, само че не даде доста детайлности по какъв начин може да бъде реализирано това. В речта си за положението на нацията той размишляваше върху опасенията, че Русия ще изостане от други страни, в случай че не прави повече нововъведения.

" Вече имахме две стопански рецесии, провокирани от несъразмерното разчитане на петрола и газа: през 2008-2009 година и през 2014-2015 година цените на петрола се сринаха ", сподели Крис Уефър от консултантската компания " Макро ".
" Малко като в цитата от Оскар Уайлд, " Един път е зла орис, повторно наподобява немарливост ", само че в тази ситуация на Русия два пъти бе зла орис, а третият ще наподобява като немарливост ", сподели Уифър. " Мисля, че държавното управление обезверено се бори

да не допусне да бъде още веднъж свръхзависимо от петрола и газа "

Обещанията на Путин да избави последователно Русия от голямата ѝ взаимозависимост от износа на нефт, газ и други първични материали едва ли скоро ще се осъществят и проектите за поощряване на икономическия напредък може да се окажат сложни за използване. Въпреки това икономическите проблеми евентуално няма да съставляват забележителна опасност за неговото ръководство.

В Русия от време на време има на обособени места митинги поради стопански проблеми като понижаване на заплатите, само че няма национално придвижване и доста профсъюзи са под контрола на работодателите.

Изборите в неделя още повече маргинализираха разграничената съпротива. Дори сигналите на доста места за нелегално стартиране на спомагателни бюлетини в урните и жалбите от наблюдаващи и опозиционни деятели за принуждаване на жителите да гласоподават, с цел да усилят изборната интензивност, няма да накърнят успеха на Путин в очите на множеството руснаци.

" Поне ще имаме непоклатимост - това въпреки всичко е нещо ", съобщи 20-годишната студентка Екатерина Корнилцева в Екатеринбург, също гласувала за Путин. Елена Соловьова от Санкт Петербург, 43-годишна мениджърка, сподели, че е гласувала за други в минали избори, само че този път е дала гласа си за Путин, тъй като " не искам никакъв срив, който да утежни живота ми или този на децата ми ".

В кратковременен проект Путин може да направи промени в държавното управление и структурите за сигурност, с цел да тества нови имена и да реши дали са годни за негови приемници. Те евентуално ще са млади технократи, " които нямат политическо минало и идеологически пристрастия ", сподели основаната в Париж анализаторка Татяна Становая. Ако не откри сериозен претендент доникъде на мандата си и вижда пред себе си " боязън и безпокойствие... то Путин ще се изкуши още повече да остане на власт ", добави тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Русия (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР