С навлизането на криптовалутите в сектора на финансите рязко се

...
С навлизането на криптовалутите в сектора на финансите рязко се
Коментари Харесай

Крипто измамите стават все по-разпространени, но как да разберем кои са те?

С навлизането на криптовалутите в бранша на финансите внезапно се усилиха измамите в тази нерегулирана сфера на заплащане.

Последните данни на Федералната комерсиална комисия разкриват, че сред януари 2021 година и юни 2022 година над 46,000 лица в Съединени американски щати са докладвали за загуби на обща стойност $1 милиард, дължащи се на крипто измами. Това бележи доста нарастване, като през 2021 година загубите са 60 пъти повече спрямо 2018 година

От Morgan Stanley подчертаха привлекателността на криптовалутата като бърз и доходоносен способ за транзакции и вложения. Въпреки това те подчертаха и неналичието на одобрен опит, регулаторна рамка или поддръжка от страна на централната банка, призовавайки потребителите да бъдат внимателни против измами.

Тези измами наподобяват на обичайните капиталови измами, при които злонамерени лица дават обещание висока възвръщаемост от несъществуващи предприятия. Разликата се състои в това, че измамниците се насочват към криптовалути, като Биткойн , вместо към обичайните валути. Те постоянно се показват за сполучливи вложители, предявяват евентуални сантиментални ползи или други, с цел да завоюват доверие, преди да убедят жертвите да се откажат от контрола на криптоактивите си.

Мелани Макгавърн от Международната асоциация на бюрата за по-добър бизнес поучава потребителите да бъдат бдителни и да ревизират подозрителни известия, изключително от от дълго време нечувани контакти.

Освен това измамниците могат да се маскират като законни компании, предлагайки артикули или услуги в подмяна на крипто заплащания. Разграничаването на умишлените измами от доброжелателните, само че несполучливи бизнеси се оказва предизвикателство в изменчивия свят на криптовалутите .

Забележително е, че данните на FTC за измамите с криптовалути не обгръщат близо $9 милиарда потребителски средства, за които се оповестява, че липсват от сметките на FTX преди забележителния ѝ срив. Основателят на банкрутиралата борса, Сам Банкман-Фрийд, е изправен пред съд за машинация, което може да повлияе на усещанията за легитимността на крипто промишлеността.

Регулаторните органи започнаха ограничения за ограничение на припокриването на същинските предприятия с умишлените измами. Органът за финансов контрол на Обединеното кралство неотдавна забрани на крипто фирмите да оферират бонуси за “препоръки на другар ” и други финансови тласъци, които подтикват потребителите да се записват без съответно отчитане на рисковете.

В последна сметка, макар щателните оценки, потребителите към момента могат да станат жертва на измами. Основният съвет при предпазването от крипто измами, както и при всички вложения, е в никакъв случай да не се влага повече, в сравнение с човек може да си разреши да загуби.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР