С националното външно оценяване по български език и литература на

...
С националното външно оценяване по български език и литература на
Коментари Харесай

От 10 май започва националното външно оценяване за учениците в четвърти клас

С националното външно оценяване по български език и литература на 10 май стартира поредицата от изпити, които годишно се провеждат за всички възпитаници от четвърти клас през този месец. Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В първия ден учениците ще бъдат оценени върху диктовка и текст за четене с схващане, към който има 11 задания. На 14 май ще се състои изпитът по математика, на 16 май е изпитът по " Човекът и обществото ", а на 17 май – по " Човекът и природата ", оповестява bTV.

И по трите предмета пробата включва  16 задания от затворен вид с три вероятни отговора , от които единствено един е правилен, и още три задания от отворен вид, на които учениците би трябвало да отговорят сами. На всеки от изпитите четвъртокласниците ще имат разполагаем един образователен час за работа върху дилемите.

Продължителността на всеки изпит за децата със специфични просветителни потребности е два образователни часа.

Целта на националните външни оценения е да измерят самостоятелните достижения на учениците по другите предмети, да се дефинира нуждата от поддръжка, където е нужна, както и да се реализира мониторинг на просветителния развой на разнообразни равнища – на учебно, на районно и на национално.

С резултатите от националното външно оценяване по математика може да се кандидатства за образование в прогимназиален стадий в профилираните гимназии с профил " Математически " и " Природни науки ", като тежестта им при балообразуването се дефинира от съответното учебно заведение. През тази година четвъртокласниците в страната са 63 883, осведомят от МОН.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР