С натискането на символично копче, на 30 ноември 2017 г.,

...
С натискането на символично копче, на 30 ноември 2017 г.,
Коментари Харесай

Изляха първия бетон на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш

С натискането на алегорично копче, на 30 ноември 2017 година, в провинция Пабна в Бангладеш стартира тържествената гала по изливането на „ първия бетон “ в главните на Първи енергоблок на АЕЦ „ Рупур “. На церемонията участваха министър председателят на Бангладеш Шейх Хасина и генералният шеф на съветската корпорация „ Росатом “ Алексей Лихачов.

„ Строителството на АЕЦ е отдавнашна фантазия на бангладешкия народ. Днес ние сме на една крачка по-близо до реализирането й. Бангладеш стана част от атомния сват. АЕЦ „ Рупур “ ще бъде издигната с потреблението на най-съвременните технологии през днешния ден и ние сме признателни за това на Русия и съветския народ “, съобщи министър председателят на Бангладеш Шейх Хасина.

„ Днес ние започваме да строим обект, чийто витален цикъл ще бъде не по-малко от 100 години. Това значи, че ние поставяме основата на дружба и съдействие освен за нас, само че и за нашите деца и внуци. Точно такава централа с иновационен енергоблок с ВВЕР-1200 към този момент работи в Русия. Ние ще строим АЕЦ „ Рупур “ със същата грижа и внимание, както и у нас, в Русия “, означи Лихачов.

За Русия строителството на нова АЕЦ са нови поръчки за съветските атомни предприятия, увеличение на каузи на високотехнологичния експорт, нови работни места в Русия. Строителството на централа с два енергоблока ще обезпечи заетостта на близо 12 000 съветски експерти – проектанти, инженери, производители на съоръжение, строители, енергетици.

Днес в задграничния портфейл на „ Росатом “ влиза построяването на 34 атомни енергоблока в 12 страни.

Основният реализатор на строителството на АЕЦ „ Рупур “ е АО „ Атомстройекспорт “, (инженерното поделение на „ Росатом “). През 2015-2016 година бяха извършени подготвителни действия на строителната площада, бе създадена работната документи, както и материалите за аргументация за лиценз за поместването и построяването на енергоблоковете. На 4 ноември 2017 година регулаторният орган на Бангладеш (BAERA) издаде лиценз за планиране и изглаждане на централата. „ Първият бетон “ дава начало на главния интервал от строителството на АЕЦ „ Рупур “. По проект началото на употребата на Първи енергоблок на централата е очакван за 2023 година, а на Втори - за 2024 г.

АЕЦ „ Рупур “ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощ от 2400 МВт се построява по съветски план на 160 км от столицата Дака в сходство с генералния контракт от 25 декември 2015 година За първата бангладешка АЕЦ е определен съветският план с реактори ВВЕР-1200, който към този момент бе осъществен в Нововоронежката АЕЦ-2. Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ-2 е предаден в промишлена употреба, което прави плана референтен. Това е постепенен план от потомство „ 3 плюс “, който изцяло дава отговор на интернационалните условия за сигурност. През 2017 година новият съветски енергоблок на НВАЕЦ-2 бе определен измежду трите най-хубави АЕЦ в света, съгласно интернационалното издание POWER.

Проектът за АЕЦ „ Рупур “ се осъществя в границите на концепцията за отбрана в дълбочина, която се явява съществена за цялата система на отбрана на АЕЦ. Основната й линия се базира на концепцията за многобариерна отбрана и обезвреждане на следствията от хипотетични софтуерни повреди и въздействието на човешкия фактор. Това подсигурява сигурност за околната среда.

Регионът на Южна Азия е добре прочут на „ Росатом “, като корпорацията от дълго време и сполучливо работи в Индия, която е прилежаща на Бангладеш. Руската страна има неповторим дълголетен опит по създаване на АЕЦ, които са най-сложните високотехнологични инженерни обекти, в южните ширини, където е доста горещо и влажно, и има стеснен достъп до прясна вода. Площадката на АЕЦ „ Рупур “ се намира в регион с такива комплицирани климатични особености, където мусонният интервал продължава от май до октомври.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР