С натежало сърце, но с дълбока любов към Харвард, пиша,

...
С натежало сърце, но с дълбока любов към Харвард, пиша,
Коментари Харесай

Директорката на Харвард подаде оставка заради плагиатство и след натиск на Конгреса

" С натежало сърце, само че с дълбока обич към Харвард, пиша, с цел да разглася, че ще се отдръпва от поста президент ", съобщи Клодин Гей в писмото си за оставка, осведоми Българска телеграфна агенция.

През юли 53-годишната професорка по политически науки стана първата чернокожа директорка на Харвардския университет, само че през последните седмици бе подложена на остри нападки.

Консервативен уеб страница я упрекна в плагиатство поради нейни научни писания. Отправени ѝ бяха и рецензии, свързани с отговорите ѝ по време на чуване пред Конгреса на Съединени американски щати, по отношение на битката с антисемитизма в университетските среди. По време на това чуване републиканската конгресменка Елиз Стефаник приравни апелите на някои студенти за " интифада " с подстрекателство към " геноцид против евреите в Израел и по света ", напомня Агенция Франс Прес.

" За мен беше доста мъчно да виждам по какъв начин се хвърля подозрение върху уговорките ми да се опълчвам на омразата и да подкрепям академичната суровост и беше извънредно да бъда обект на персонални нападки и закани, подхранвани от расизъм ", изяснява Гей в писмото си.

Тя стана втората подала оставка директорка на университет от Бръшляновата лига, която сплотява осем извънредно влиятелни университета. Миналия месец подаде оставка Елизабет Магил, която ръководеше Университета на Пенсилвания и също беше подложена на критика за мненията си по време на същото чуване.

Повече от 70 конгресмени, в това число двама демократи, както и някогашни студенти и известни донори, желаеха оставката на Гей. Въпреки това тя завоюва поддръжката на просветителната общественост и в средата на декември беше преназначена, напомня Агенция Франс Прес. Нейният мандат стана най-краткият в историята на учредения през 1636 година университет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР