С настъпването на зимния студ собствениците на автомобили, които прекарват

...
С настъпването на зимния студ собствениците на автомобили, които прекарват
Коментари Харесай

Три грешки при подгряването на колата през зимата

С настъпването на зимния мраз притежателите на коли, които прекарват нощта на открити паркинги и пред входа на жилищата, се сблъскват с огромни несгоди. Стартирането на мотора, подгревянето на салона и почистването на колата от снега с лекост могат да заменият утринната гимнастика. Именно през този интервал от годината на предното стъкло на доста коли се появяват пукнатини, а незадоволително затоплените трансмисии излизат от строя. Поради тази причина специалистите взеха решение да припомнят за трите съществени неточности, които водачите вършат, до момента в който затоплят колата през зимата.

1. Включването на отоплението на оптималната мощ.  Това е най-често срещаната неточност. Обикновено незабавно след пускане на мотора водачът включва вентилацията, само че моторът е леден и мразовитият въздух влиза в салона. В резултат на това вътрешността на автомобила остава студена и моторът се затопля доста по-дълго. Препоръчително е да оставите мотора да поработи 2-3 минути на луфт и по-късно да включите отоплението на по-ниска мощ.

2. Насочване на потока парещ въздух към предното стъкло.  Именно това е тази неточност, която води до появяването на пукнатини по предното стъкло. Резкият поток топъл въздух на замръзналото предно стъкло основава забележителна разлика в температурата, стъклото не може да устои и се пука. Препоръчва се тази процедура да се прави последователно, тъй че стъклото да се размразява постепенно.

3. Бързо шофиране със леден мотор.  Съвременните инжекционни коли не изискват дълго затопляне, само че това не значи, че като влезете в автомобил заран и стартирате мотора, незабавно би трябвало да отпрашите с мръсна газ. Претоварването води до неприятни последствия за студения мотор и охладената трансмисия. Препоръчително е да карате с ниска скорост в първите минути и да не натоварвате мотора и трансмисията. Само след цялостното загряване на всички възли на автомобила може да си го карате както сте привикнали.

 

automedia.investor.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР