С настъпването на зимните месеци и вече натрупалия сняг в

...
С настъпването на зимните месеци и вече натрупалия сняг в
Коментари Харесай

Какви опасности крият планините през зимата?

С настъпването на зимните месеци и към този момент натрупалия сняг в планините от ден на ден хора се насочват към зимните курорти, а скоро отварят и пистите за ски и сноуборд.

В планините обаче се крият разнообразни рискове - във вторник от Планинската избавителна работа предизвестиха за лавинна заплаха на Витоша.

" В момента в планината са типично зимни условия, с минусови температури и много под нулата, мощен вятър. Комбинацията на снеговалеж, ниските температури и мощният вятър образуват така наречен снежни дъски, които крият голяма заплаха от лавини ", сподели шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев.

Препоръките му към туристите са да бъдат деликатни, да се съобразят с изискванията в планината и да имат добре заредени мобилни телефони.

" Хората да преценяват доста добре оборудването си, да бъде съответна по отношение на изискванията в планината и да дефинират личните си благоприятни условия, да бъдат деликатни с маршрута, който избират ", сподели още Емил Нешев.

Според него едно от най-опасните решения, които туристите взимат, е да тръгнат сами в планината, което крие доста рискове.

" Ако въпреки всичко някой реши да се разхожда самичък, хубаво е да предизвести най-близките си къде обмисля да върви, с цел да знаем къде да търсим, при възможен проблем. Статистката демонстрира, че за предходната година най-вече акции е имало в Рила, Стара планина, Пирин и Витоша ", описа той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР