С настъпването на студените месеци и разпространението на вируси, всички

...
С настъпването на студените месеци и разпространението на вируси, всички
Коментари Харесай

Специалист: Ето тези храни ще засилят имунитета ви

С настъпването на студените месеци и разпространяването на вируси, всички търсим способи да подсилим имунната си система. И макар че няма магическа храна, която да ни защищити на 100%, верният хранителен режим може доста да подкрепи защитните сили на организма. Балансираното хранене, съчетано с задоволително сън и физическа интензивност, е ключът към поддържането на добър имунитет.

Зеленолистни зеленчуци, ядки и семена
Зеленолистните зеленчуци като спанак и кейл, както и ядките и семената, са богати на магнезий – минерал, който играе решаваща роля в битката на организма с възпаленията. Магнезият оказва помощ за контролиране на възпалителните процеси в тялото и подтиква имунната система да работи по-ефективно. Редовният банкет на тези храни понижава равнищата на С-реактивния протеин (CRP), който е знак за хронично инфектиране в организма.

Консумацията на магнезий посредством храни като пълнозърнести артикули, тиквени семки, сушени плодове и ядки може да ви помогне да поддържате здрава имунна система, като в същото време поддържа организма ви в отлична форма.

Витамин D
Витамин D е един от най-важните детайли за поддържането на здравословна имунна система. Той подкрепя действието както на вродената, по този начин и на добитата имунна отбрана. Недостигът на витамин D постоянно води до отслабен имунитет и нараснала сензитивност към настинки и вируси.

През зимата, когато слънцето е по-оскъдно, набирането на витамин D от храната е изключително значимо. Мазните риби като сьомга, скумрия и сардини, яйцата и гъбите са отлични източници на този скъп витамин. Ако не прекарвате задоволително време на слънце, добавките с витамин D също са вид, само че е добре да се консултирате с доктор и да следите равнищата му в организма.

Пилешка чорба
Топлата пилешка чорба неслучайно е асоциирана с битката с настинки. Тя съдържа всички нужни съставки за укрепване на имунната система – топли течности, пилешко месо, зеленчуци и постоянно прибавен чесън, който е натурален антибиотик. В пилешкото месо се съдържа карнозин – мощен антиоксидант, който оказва помощ на тялото да се бори със свободните радикали и облекчава възпаленията.

Цинкът, който също участва в пилешката чорба, укрепва организма и подкрепя бързото възобновяване при простуда или грип. Топлата течност също по този начин облекчава хремата, кашлицата и възпаленото гърло.

Сезонни храни за зимния интервал
Есента и зимата ни оферират обилие от сезонни плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали, нужни за поддържане на мощен имунитет. Витамин С е един от основните витамини за битка с настинките, а зелето, брюкселското зеле и броколите са отлични източници на този витамин през студените месеци.

Кореноплодните зеленчуци като моркови и целина също съдържат значими хранителни субстанции, които укрепват организма. Не забравяйте и за плодовете – ябълки, круши, тиква, нар и райска ябълка са измежду най-полезните плодове през зимата, които могат да поддържат имунитета ви във форма.

Средиземноморска диета за дълготрайна отбрана
Средиземноморската диета не е просто хранителен режим, а метод на живот, който включва постоянна консумация на пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, риба и зехтин. Проучвания демонстрират, че този метод на хранене има противовъзпалителни свойства и доста подкрепя имунната система.

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата и лененото семе, също играят значима роля в поддържането на здравето на белите дробове и отбраната от респираторни инфекции. Тази диета освен укрепва имунитета, само че и подкрепя поддържането на здравословно тегло и дълготрайно здраве.

Поддържането на мощен имунитет през студените месеци е допустимо с верния хранителен режим и няколко основни храни, които могат доста да подобрят защитните сили на организма. Зеленолистните зеленчуци, пилешката чорба, сезонните плодове и рибата са част от храните, които обезпечават нужните хранителни субстанции за здравословен живот. Балансираното хранене, съчетано с задоволително сън и физическа интензивност, ще ви оказват помощ да преминете през зимния сезон без проблеми и с заздравен имунитет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР