С настъпването на по-топлото време се увеличава и броят на

...
С настъпването на по-топлото време се увеличава и броят на
Коментари Харесай

Расте броят на ухапани от кърлежи

С настъпването на по-топлото време се усилва и броят на ухапаните от кърлежи хора. Основният риск е заразяване с лаймска болест. За първите четири месеца записаните пациенти са

25. За същия интервал година по-рано те са били едвам 12. Общините в цялата страна към този момент се борят с вредителите посредством препарати, с които се обработват тревните площи.

„ Трябва да знаем, че те са гладни. Презимували са и са доста дейни в това да си намерят гостоприемник. Основният риск е от предаване на болестта лаймска борелиоза. Характерното за нея е зачервяване, което доста бързо усилва своите размери. За благополучие се лекува в този ранен етап 100% с антибиотици ”, изясни шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

От Столичната община от няколко седмици към този момент пръскат против вредителите. „ Обработките се вършат върху всички публични площи, които се посещават всеобщо от жителите. Обработват се рано заран при ниско окосена трева и изсъхнало време. Карантинният интервал след използването на препарата е 24 часа, по тази причина се слагат указателни табели на всички площи ”, уточни гл. специалист в дирекция „ Зелена система ” към Следствен отдел към окръжна прокуратура Сияна Хлебарска.

Ако въпреки всичко се стигне до захапване, лекарите поучават бързо да се потърси здравна помощ. „ Ако нямаме разполагаем здравна помощ, забавянето в свалянето на кърлежа води до по-висок риск от предаване на зараза, в случай че той е инфектиран ”, акцентира проф. Христова.

Пръскането против кърлежи продължава през идващите дни в цялата страна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР