С настъпването на по-топлите дни идва и мисълта, че е

...
С настъпването на по-топлите дни идва и мисълта, че е
Коментари Харесай

Как да изберем правилния слънцезащитен продукт

С настъпването на по-топлите дни идва и мисълта, че е време и за слънцезащита. Препоръката на кожните лекари е да я използваме на лицето си целогодишно, само че изключително през лятото е доста значимо да заложим на верните артикули и за тяло, с цел да предпазим своята кожа.

На пазара има голямо многообразие от кремове, лосиони, спрейове, стикове, олиа и какво ли още не, измежду което е елементарно да се объркаме и мъчно да създадем точния за нас избор. Разбира се, всеки има своите индивидуални предпочитания за марка и консистенция, само че е значимо да съблюдаваме и някои съществени рекомендации при избора на слънцезащитен артикул.

Фактор

За ежедневна отбрана е добре да заложим на SPF 30 или SPF 50. Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкоз по-сигурна е отбраната от UVB радиацията. Трябва да сме изключително деликатни с продуктите със SPF 10 или по-малко - те са за увеличение на тена и са подобаващи, в случай че към този момент имаме добит тен. И още веднъж не се предлагат за потребление през целия ден на плажа, тъй като не носят съвсем никаква отбрана.
 Снимка 619405
Източник: iStock

А даже и да сме нанесли артикул с висок фактор, не трябва да се успокояваме, че сме създали задоволително и да злоупотребяваме с излагането на слънце. Дори продуктът да е с SPF50+ в случай че не го възобновяваме постоянно (на всеки два-три часа), още веднъж не сме предпазени.

Водоустойчивост

Да, тя е значима освен когато сме на плажа. Защото и в всекидневието потенето в жегите също може да компрометира защитата, която ни обезпечава нанесеният артикул. И в случай че той не е водоустойчив, няма да бъдем предпазени толкоз, колкото ни се желае.

Обхват

Слънцезащитният артикул би трябвало да защищава от другите типове лъчи. UVA лъчите водят до състаряване на кожата, а UVB провокират изгаряния и ракови формирания.
 Снимка 619403
Източник: iStock

Тип на кожата

Разбира се, добре е да се съобразим с него, когато избираме слънцезащита. Ако кожата ни е суха, може да изберем артикул, в чиито състав има вложени хидратиращи съставки, като хиалуронова киселина да вземем за пример. За сухата кожа е извънредно значима слънцезащитата, тъй като при нея се следи нарушена кожна преграда, която разрешава по-лесно увреждане от слънчевите лъчи. 

Ако кожата ни е мазна, би трябвало да заложим на некомедогенни артикули, които не запушват в допълнение порите. Препоръчителни са по-леките формули - лосион вместо крем да вземем за пример. За лице пък е добре да залагаме на формули с матиращ резултат, с цел да избегнем неприятното лъщене.

За сензитивна кожа за целесъобразни минералните (като цинков оксид) пред химичните филтри в слънцезащитните продукти, тъй като те провокират по-малко дразнение. Добре е да се заобикалят и всевъзможни аромати и други спомагателни съставки. Колкото по-проста формула, толкоз по-добре.
 Снимка 619404
Източник: iStock

Филтри

Като стана въпрос за тях, те биват химични и минерални и обезпечават отбрана посредством разнообразни субстанции. Продуктите с минерални филтри съдържат единствено цинков оксид или композиция с титаниев диоксид. Те се считат за по-безопасни. Образуват върху кожата предпазен филм, който отразява UV лъчите. Обикновени тази слънцезащита е по-плътна и сложна за нанасяне, тъй като оставя бели петна.

Химичните филтри всмукват UV лъчите и защищават от проникването им в кожата посредством специфични съединения, които съдържат. Подобни артикули попиват по-лесно в кожата, само че могат да провокират раздразнение, в случай че е по-чувствителна.

Съставки

Слънцезащитните артикули нормално имат много дълго наличие, в което е елементарно да се объркаме. Важно е да запомним, че има няколко съставки, които е добре да не участват в него. И преди всичко това са оксибензон, който се всмуква от кожата и може да повлияе на равнищата на хормоните, както и октокрилен, за който се счита, че може да докара до формиране на меланоми, предава Everyday Health.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР