С настъпването на октомври пазарите влязоха в последното тримесечие на

...
С настъпването на октомври пазарите влязоха в последното тримесечие на
Коментари Харесай

Идва ли краят на мечия пазар

С настъпването на октомври пазарите влязоха в последното тримесечие на годината. Година, която сходно на 2020 година, ще се запомни с малко положително, изключително за финансовите пазари. Американският S&P 500 продължава да е в меча територия, като от началото на годината е изгубил над 23%. Следващата фирмите, които сформират известния показател, ще стартират да оповестяват финансовите си резултати за интервала юли - септември. Което ще съвпадне и с данните за инфлацията в Съединени американски щати за септември.

Какви са упованията на анализаторите и може ли резултатите да донесат известна доза успокоение за вложителите? Още повече на фона на войната в Украйна, заканите на Путин за потребление на нуклеарно оръжие, високата инфлация и упованията за криза. Какво да чакаме

Според Factset, анализаторска компания, упованията са, че през третото тримесечие на 2022 година приходите на фирмите от S&P 500 ще набъбнат с 2.9% спрямо миналата година. " Ако 2.9% е действителният ритъм на напредък на приходите за тримесечието, това ще е най-ниският ритъм от третото тримесечие на 2020 година (-5.7%) ", написа в отчет за идния сезон на докладите на 30 септември Джон Бътърс, вицепрезидент на Factset.

Реклама
Първоначално прогнозите бяха по-високи. Към 30 юни упованията бяха за растеж с 9.8% спрямо миналата година, само че, като се има поради спадът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през първото и второто тримесечие, анализаторите намалиха прогнозите за доходността на фирмите от S&P 500. И то повече от нормално. " Обикновено по време на тримесечието анализаторите понижават упованията си за приходите ", добавя Бътърс, само че последният им спад е по-голям в съпоставяне със междинното за последните 5, 10 и даже 20 години отбелязва анализаторът.
Автор: Капитал
Много хубаво няма да е на хубаво

От началото на годината Федералният запас е подхванал една от най-агресивните си парични политики в историята. Лихвите в Съединени американски щати в никакъв случай не са се покачвали толкоз бързо в границите на девет месеца , което е в прорез с това, което вложителите привикнаха през последните години, а точно търпелива и подкрепяща централна банка. Според някои анализаторите точно това е повода вложителите да подценяват твърдостта на Фед. " Продължаващото очакване на пазара за пауза или противоположен завой от Фед принуди ръководителя му Джером Пауъл да повтори желанията си посредством мощна изразителност и нападателни прогнози ", написа Лиза Шалет, основен капиталов шеф на Morgan Stanley, в края на септември.

Отделен въпрос е, че резултатът от стягането на паричната политика лишава време, до момента в който се усети в действителната стопанска система. " Настоящите равнища на напредък на националния БВП и корпоративните облаги за третото тримесечие отразяват къде са били лихвените проценти и финансовите условия преди девет до 12 месеца ", отбелязва Шалет, като съгласно нея " вложителите може да получат подправено възприятие за сигурност от какъвто и да е капацитет за облаги, които виждат в акциите през днешния ден ". А съгласно стратезите на Goldman Sachs оценките на фирмите може и да не отразяват изцяло съпътстващите опасности, което може в бъдеще да ги тласне към нови дъна. Как да се подготвим
Реклама
Прогнозите на анализаторите са за спомагателна волатилност през идващите няколко месеца. " С изключение на доста оттегляне на главната инфлация (малко евентуално съгласно нас) възвръщаемостта на капиталовите портфейли през идващите тримесечия евентуално ще бъде незадоволителна, а пазарната волатилност би трябвало да се увеличи, защото растежът и корпоративните облаги ще бъдат разочароващи ", написа в отчет до клиентите си в края на септември Ниладри Мукерджи, ръководещ шеф в Merrill Lynch.

" Нашето виждане е, че може да има по-голям спад на пазара, преди акциите в последна сметка да се върнат към дълготрайната наклонност на бичия пазар ", добавя Мукерджи, като предизвестява вложителите да бъдат нащрек за признаци, които могат да алармират началото на нов бичи пазар, като: понижаване на инфлацията, стабилизиране на прогнозите за облаги (да спрат да падат), отслабването на $ или връх на волатилността (измерена посредством показателя VIX). Според Лиза Шалет също може да се търси балансиране на портфейлите. " Всяко усилване на мечия пазар, което може да възникне през сезонно мощното четвърто тримесечие, би трябвало да се употребява за ребалансиране на портфейли и събиране на данъчни загуби ", заключва капиталовият шеф. Има обаче и други предизвестия - може да станем очевидци на следващо рали по време на мечи пазар, което по-късно да се обърне и да поведе вложенията още по-надолу.
Свързани публикации Имотните проблеми на Китай свиха световното произвеждане на цимент 4 октомври 2022, 11:27 Борсите в Европа са под напън, до момента в който ОПЕК възнамерява да понижи добивите 3 октомври 2022, 11:27 Голямото парично стягане: лесната част свърши 3 октомври 2022, 07:55 Финансовите пазари са в безпорядък. Какво следва за действителната стопанска система? 1 октомври 2022, 10:05 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР