С настъпването на новата година дойдоха и първите сметки. Очевидно

...
С настъпването на новата година дойдоха и първите сметки. Очевидно
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Защо не казахте по рано...?


С настъпването на новата година пристигнаха и първите сметки. Очевидно е, че това, което се случва със сметките на битовите консуматори на газ в България е безусловно ненормално. Суровината скача на тържищата и цяла Европа е в ступор, който стартира още през лятото.

На този декор, с цел да резервира равнищата на украинските директни такси, Германия по този начин и не дава зелена светлина на " Северен поток 2 ". Европа щяла да стане още по-зависима от съветския газ, чува се познатият рефрен от Вашингтон.

Ясно е, че Русия сега играе своята игра. Харесва ни или не ни харесва, разбираме го или не го разбираме, само че Москва го прави, тъй като може. На натиска дава отговор с различен вид напън. Под глобите е, само че с тези цени на нефт и газ, приходите стабилизират страната. В продължение на години Европа беше в мощна позиция, тъй като Русия трябваше да продава суровината си, с цел да печели. В момента, в случай че европейският клиент не желае или прекомерно мощно натисне Кремъл, количествата се насочват към Китай и Азия, където гладът за сила е по-силен от всеки път.

Така че, взаимност с сътрудниците е едно, а отбрана на личните ни ползи е радикално друго нещо. Да намерим газ, да построим трасета и тогава да продължим да си играем геополитическите игри, които са надалеч от сметките за стотици и хиляди левове, които получиха над 140 000 български фамилии и милиони други из целия континент.

В Европа сега страните са оставени да се оправят сами, само че на локално равнище, в България по този начин и не виждаме ограничения за омекотяване на удара по семействата, макар сигналите и стотиците предизвестия още от началото на лятото. Намерения – да, само че ограничения - не. А времето тече и към този момент новите ръководещи вървят след събитията по този проблем.

Това е рисково за всяка власт, без значение дали е остаряла или нова. Битът и битовото постоянно са излизали пред полезности и разбиране на ново мислене. Последните са нереални понятия в съпоставяне със сметките и инфлацията, изключително когато те летят безотговорно нагоре. Да, те пълнят хазната поради по-високите доходи от Данък добавена стойност, само че непосредствено бъркат в джобовете на всички ни посред изпаряващо се доверие.

На този декор, в последната година външнополитическата интензивност на страната е изключително мързелива и много подценена. България не седи зле. Тя не седи по никакъв начин и то не от през вчерашния ден. Месеците на политическо пренареждане изолираха страната от интернационалните процеси с огромно значение. Не видяхме дейности нито по разрешаването на познатия спор с македонците, който е по-стар от някои европейски страни, нито по линия на омекотяването на удара от по-високите цени на енергоносителите.

Не разговаряхме нито с американците, нито с руснаците, нито с европейците, нито даже със съседите. Българската външна политика доста наподобява на общата европейска външна политика - сякаш има висш представител по външната политика, само че в случай че може той да не е доста деятелен, да не е доста ослепителен, тъй като огромните страни си имат лични цели и дневен ред в интернационалните връзки.

Например, по този начин и не ми излиза наяве в последните години какво желаеме от македонците в действителност? Да съблюдават контракта за добросъседство, който те по този начин или другояче не съблюдават? Да пренапишат учебниците си по история, в които българите към момента са посочени като агресори? Проблемът е в тълкуването на историята и неспазването на контракта. И е време, когато ни попитат. да го споделяме ясно. Ще е много по-лесно, в сравнение с да отразяваме игри на лобизъм, помпан с македонски пари из Съединени американски щати и Европа.

Всъщност, по какъв начин дава отговор България на този лобизъм? Да обвържеш компромис по тези въпроси с рухването на американските визи и влизане в Шенген, както предложи във „ Facebook “ преди дни водачът на партия " ИТН ", е много екзотично. Първо, с идването на Коронавирус рецесията шенгенското пространство спря да действа по своето предопределение. Граничните инспекции и паспортният надзор освен се върнаха, а и се ускориха с инспекциите на имунизационни документи по летища и граници на целия Европейски съюз.

В този смисъл, даже мисълта за влизане в нещо, което сега не работи, е все едно баща правилно да ти купи колело... но различен път. Това не може да е разменна монета, нито отпадането на американските визи за туризъм или бизнес до 90 дни престой.

Трябва да чуем какво мисли и външният министър, само че не в София, а изговорено на глас в Брюксел, Париж, Берлин, Рим и впрочем. Защото от години към този момент сме в обстановка да приказваме локално, за пред българската аудитория и публично мнение като че ли пеем ария на маса, а европейците да повдигат плещи и дават отговор - " Така ли... но за какво не казахте по-рано "?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР