С настъпването на глобалното затопляне все повече и повече планински

...
С настъпването на глобалното затопляне все повече и повече планински
Коментари Харесай

Как Алпите се приспособяват към климатичните промени?

С настъпването на световното стопляне от ден на ден и повече планински райони в Европа разчитат на своите естествени атракции през лятото, с цел да привлекат туристите. Пример е Франция, която претърпя най-сухата зима от 60 години насам, откакто Météo-France не регистрира превалявания сред 21 януари и 21 февруари.

За Алпите това бе най-сухата зима, откогато през 1959 година се води статистика. Зимните хижи AliKats са ситуирани в ски зона Portes du Soleil и по планинския скат над курорта Морзин. Но климатичните промени водят до къс и непредсказуем ски сезон, което принуждава притежателите да трансформират метода си към туризма, написа Euronews.
Лятно усамотение в Алпите
В средата на лятото Алпите са в миг на обилие. Растенията са в несдържан разцвет, всичко е свежо, зелено и основава чувство за пасторална идилия. В този интервал в AliKats се организира Summer Flourishing или стратегия за релакс в търсене на усамотение с природата.

Първата задача на участниците е да навлязат в вярната душевна настройка. Групата от седем души практикува сеанс по ци гун йога на тревата пред хижите, до момента в който вятърът разхлажда лицата им, а надолу се простира обляната от слънцето котловина.

Следва лека разходка за първото упражнение с Кейтлин, професионален коучинг треньор. През петте дни се работи върху съгласуването по пътя към вътрешно себеоткриване посредством групови полемики, диалози по двойки и самостоятелни сесии с Кейтлин.
Пешеходен туризъм и плуване в езеро
Както изяснява Кейтлин, възобновяване на връзката с природата е от главно значение за отваряне на съзнанието и стимулиране на личностното израстване.

Уединението включва тридневни походи измежду превъзходната алпийска природа – ароматни борови гори, поляни с диви цветя, зелени долини и скалисти проходи.

Два от преходите приключват при Lac de Montriond, където туристите имат опция да се потопят в хладната вода, разлюляваща отраженията на гористия планински скат и синьото небе.

Последният еднодневен поход води туристите до границата с Швейцария при прохода Кол дьо Ку.

Една от коучинг техниките на Кейтлин е да пояснява посланията на природата. В тези планини се вижда резистентност, само че и смяна. Преди десетилетия върховете щяха да са изцяло бели, до момента в който в този момент всичко е зелено, отбелязва Euronews.
Силата на домашната кухня
Осъзнатостта не е нещо, което би трябвало да се практикува на празен корем, най-малко в AliKats. Хижите са известни със своите веган гурме ястия, включващи растения, набрани от градината на притежателя Кат.

Докато разхожда групите измежду градината, готвачката Рейчъл изяснява, че копривата е суперхрана, чиито евентуални изгоди включват понижаване на възпаленията, лекуване на сенна хрема и намаление на кръвното налягане.

От нея може да се подготвя чай, чорба, песто и даже бира. Рейчъл я подготвя с лук, брашно от нахут и обилие от подправки, а ароматът на ястието е неудържим за прегладнелите туристи.

Менюто включва и любеница на скара, чорба от див чесън и грахов сладолед.

По този метод компанията AliKats построява и развива сполучлив бизнес модел в регион, който занапред се учи по какъв начин да се приспособява към несигурността на климатичните промени и провокациите на времето и природата, настъпващи в следствие от човешката активност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР