С настъпването на активния отоплителен сезон от началото на ноември

...
С настъпването на активния отоплителен сезон от началото на ноември
Коментари Харесай

Газохранилището в Чирен е пълно на 93 %

С настъпването на дейния отоплителен сезон от началото на ноември България спря да нагнетява газ в хранилището в Чирен, а Европа даже към този момент черпи от запасите си. Данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата демонстрира, че за последно България е нараснала размера в газохранилището на 11 ноември и то минимално - с 0,01%, до рекордните за страната в последните години 93,71% от потенциала на оборудването. Това е с два пункта над междинното в Европейския съюз, съобщи econ.bg.

Статистиката демонстрира още, че от 14 ноември насам, в унисон със захлаждането в Европа, някои страни членки към този момент са почнали да изтеглят количества от запасите си. Първи към това се насочиха Унгария, Италия, Румъния и Германия, а към 21 ноември към тях се причислиха Чехия, Хърватия, Франция, Латвия, Нидерландия, Полша и Словакия. Продължаваща наклонност на нагнетяване се регистрира само в Испания. Въпреки че стартира да черпи от аварийния си, потенциалът на Германия е най-запълнен - на 99,55%. Най-ниски са равнищата в Латвия (59,9%) и Унгария (85,54%).

Тази година е Европа се следи най-късното начало на отоплителния сезон поради благосклонното време. Според информацията на " Ройтерс " това е донесло на европейските страни най-дългия сезон на нагнетяване на газохранилищата в историята. Рекордното зареждане въпреки всичко пристигна и със своята цена, а тя бе извънредно висока - фючърсните цени за октомври скочиха до съвсем 340 евро за мегаватчас в края на август по отношение на 45 евро година по-рано, макар че от този момент те се намалиха до към 110 евро.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР