С насрочването на поредно ново заседание, на което да се

...
С насрочването на поредно ново заседание, на което да се
Коментари Харесай

ВСС насрочи ново заседание за предсрочно отстраняване на Гешев

С насрочването на следващо ново съвещание, на което да се взема решение да бъде ли освободен предварително Иван Гешев като основен прокурор завърши и днешното съвещание на Висш съдебен съвет. Пленумът на висшите магистрати одобри да сплоти и прегледа взаимно, всъщност, и двете оферти за освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев – това на някогашния длъжностен министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов от 2021 година и на сегашния министър на правораздаването Надежда Йорданова. Заседанието с общо разглеждане ще се организира на 18 май. 

Преди съвещанието на Висш съдебен съвет основният прокурор Иван Гешев дефинира изказванията по сигналите против него като " смешни " и добави, че няма никакви юридически причини в двете оферти за предварителното му освобождение. Според него зад изказванията стоят политически ползи.

" Ще продължа да упорствам Висш съдебен съвет оптимално бързо да прегледа всъщност изказванията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, с цел да стане ясно на българските жители, че нямат никакви юридически основанията. Зад тези думи стоят политически ползи. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят жителите. Вероятно се цели нелегитимно преодоляване на Прокуратурата, лична промяна на основния прокурор и съсипване на наказателното правораздаване с по този начин наречени промени ", съобщи пред публицисти основният прокурор Иван Гешев преди съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), който трябваше да се произнесе по редовността и допустимостта на предлагането за предварително освобождение на основния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 г. 

Основанията на Стоилов през днешния ден обвинител номер едно назова смешни и занимателни, а Йорданова го репликира, че е необичайно да се забавлява с дейности на институция, която извършва конституционните си  правомощия. 

Гешев упрекна правосъдния министър, че с процедурни хватки бави полемиката всъщност, тъй като се страхувала да се изправи против него за спор в правосъдната промяна. 

Правосъдният министър в отговор изясни, че това е необичайно и че дейностите ѝ, свързани с изясняване на събитията с настояванията, не могат да бъдат възприемани като бавене. 

Междувременно стана ясно, че Гешев е сезирал Конституционен съд за закриването на специаизираното правораздаване. В претекстовете си той показва, че " закриването на специализирането правораздаване без съществуване на нужда и съответен публичен интерес накърнява открития в главния закон принцип, че България е правова страна и се ръководи съгласно Конституцията и законите на страната. " Сред причините против решението на Народното събрание Гешев показва, че то " освен не подсигурява отбраната на конституционните права на жителите и юридическите лица, само че рефлектира отрицателно и върху наказателния развой заради заложени в него съществени проблеми и даже заплаха от парализиране на активността на правосъдната власт по неприключените производства ".

Предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се преглеждат като посягане върху самостоятелността на правосъдната власт, което нарушава правилото на разделяне на управляващите, написа още в настояването за оповестяване на противоконституционност на решението за закриването на спецправосъдието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР