С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да сме

...
С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да сме
Коментари Харесай

Фандъкова: Създаването на кирилицата е второто кръщение на нашия народ

С нашата писменост към този момент 12 века отстояваме правото да сме народ със своя история и своя орис. С нашите букви изписваме фантазиите и страховете си. Чертаем бъднините си със силата на нашата словесност и неизкоренимото поклонение пред знанието. Това е нашата духовна мощност . Това е заветът на светите братя Кирил и Методий, на техните възпитаници, които гонени, бяха признати в България и сътвориха нашия нравствен код . Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка днешния празник 24 май.

„ Създаването на кирилицата е второто кръщение на нашия народ – също толкоз свято и съдбовно. Получили правото да славим Бога на своя език, носим и отговорността към истината “, сподели тя.

Според нея в същото време на полу-истини, на недоизречени неистини, на откровени заблуди, би трябвало да сме неуморни за знанието.

„ Нашият дълг е да не разрешаваме на незнанието да побеждава. Да не се прекланяме пред неграмотността с нейните лесни пояснения. Да бъдем търсещи и четящи. Защото нашият 24 май е празненство на знанието и свободата “, съобщи още столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР