Когато дете е простреляно, лекарите трябва да лекуват повече от дупки от куршуми

...
С нарастването на броя на младите хора, простреляни с оръжия
Коментари Харесай

С нарастването на броя на младите хора, простреляни с оръжия в САЩ, детска болница в сърцето на американската столица се опитва да прекъсне цикъла на насилието.

В спешното отделение на Детската национална болница във Вашингтон, окръг Колумбия, болничните легла се редят по коридорите, докато анимационни филми гърмят по телевизорите.

Наблизо деца с най-травматични наранявания са откарани по спешност в стаята за травми. Това често са жертви на пътнотранспортни произшествия, но през последните години все повече деца пристигат с огнестрелни рани. Д-р Микаел Петросян, педиатричен травматолог, който е оперирал жертви на възраст от три години, казва, че това е почти ежедневие.

"Това е шокиращо, защото е безсмислено е за мен, умопомрачително е“, казва той.

Сега огнестрелните оръжия са най-честата причина за смърт сред хора под 17 години, изпреварвайки пътния трафик произшествия. Процентът на смъртните случаи, свързани с оръжие сред младежите, се е удвоил през последното десетилетие, според проучване, публикувано в медицинското списание JAMA Network Open, но се е влошил още повече след Covid. Според Pew Research смъртните случаи от оръжие сред лица под 18 години в САЩ са се увеличили с 50% между 2019-2021 г.

Как насилието с оръжие променя живота на американците. Колко масови стрелби в САЩ е имало през 2023 г.?

Но не само физическите рани се нуждаят от лечение, казват експерти, които работят с жертви на огнестрелно оръжие. Д-р Петросян казва, че децата, които са били застреляни преди, са много по-склонни да бъдат застреляни отново, често защото се връщат на същите места и същите хора, които са довели до първоначалната стрелба.

"Това дете не само получава травма, физически, но и психически", казва той.

Източник: bbc.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР