С нарастването на броя на жертвите след опустошителните земетресения в

...
С нарастването на броя на жертвите след опустошителните земетресения в
Коментари Харесай

Расте гневът срещу Ердоган след земетресението

С повишаването на броя на жертвите след опустошителните трусове в Турция нараства и политическата заплаха за водача на страната.

Политиците от опозицията намерено упрекват турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че страната е била зле готова за злополуката, както и за бавните реакции при оказване на помощ, които съгласно тях са се влошили заради неспособността на страната да си сътрудничи и да координира дейностите си с локалните управляващи и филантропичните организации.

Гневът се ускорява, до момента в който турският президент е изправен пред избори след три месеца, които евентуално ще бъдат най-тежката борба в 20-годишното ръководство на Ердоган.

" Те се провалиха в това, както се провалиха във всеки различен въпрос, те не знаят по какъв начин да ръководят страната ", съобщи Кемал Кълъчдароглу, водач на главната опозиционна партия CHP. " Ако има някой, който е виновен за този развой, това е Ердоган. Това е тази ръководеща партия, която в продължение на 20 години не е подготвила страната за сходно земетресение ".

Начинът, по който Ердоган се оправя с тази филантропична рецесия, може да повлияе на резултатите от изборите. Неуспешният отговор на тогавашното държавно управление на голямото земетресение в Северозападна Турция през 1999 година беше необятно обсъждан като дало опция на партията на Ердоган ПСР да получи национална поддръжка.

В четвъртък турски админ съобщи пред публицисти, че ще се оправи с тази филантропична рецесия.

" Изглежда, че излязохме от предизборния интервал, в който бяхме навлезли. Ще разгледаме развиването на обстановката, само че сега има съществени компликации при провеждането на изборите на 14 май ", сподели служителят. Някои опозиционни политици считат, че изборите ще се проведат, даже и да бъдат краткотрайно отсрочени.

Броят на починалите в Турция набъбна до 19 388 души, а към 77 711 души бяха ранени.

По-рано тази седмица Кълъчдароглу посети няколко района, наранени от земетресенията, където жителите се оплакаха от неналичието на ефикасни интервенции по търсене и избавяне.

Критиците настояват, че националните средства на Турция, предопределени за естествени бедствия, вместо това са били изразходвани за планове за строителство на автомагистрали, ръководени от доближени на държавното управление. В доста региони постройките, които се срутиха, са издигнати при започване на 2010 година или едвам през последните няколко години и обикновено би трябвало да дават отговор на разпоредбите за предварителна защита на земетресенията, влезнали в действие след бедствието през 1999 година

Аварийните екипи мъчно доближават до някои от засегнатите региони, възпрепятствани от разрушените пътища, неприятното време и неналичието на запаси и тежка техника, защото в някои региони няма гориво и електричество. Централизацията на турското държавно управление значи, че са наложени редица ограничавания за работата на филантропичните организации, което попречва избавителните действия.

Някои от оживелите описват, че са били оставени на открито при ниски температури, без храна и вода, а други оповестяват, че макар че са чували околните си, затрупани под руините, никой от спасителите не е пристигнал да им помогне.

В четвъртък, три дни след земетресенията, Ердоган инспектира някои от регионите и даде обещание финансова помощ от 494 евро за всяко наранено семейство, а за всички оживели ще бъдат издигнати обществени жилища в границите на една година.

Той също по този начин призна, че " несъмнено, е имало пропуски ", защото " не е допустимо да бъдеш подготвен за сходно злополучие ", само че че " нещата към този момент са върнати в правия път ". И отвърна на рецензиите към реакцията на страната.

" Някои нечестни, нечестни хора вършат подправени изказвания от рода на: " Не видяхме никакви бойци или служители на реда ". Нашите бойци и служители на реда са честни. Няма да позволим на нечестните да приказват за тях по този метод ", сподели той.

Вчера, обаче, Ердоган призна, че издирвателните и избавителните интервенции е можело да бъдат по-бързи.

" Въпреки че сега разполагаме с най-големия издирвателен и избавителен екип в света, действителност е, че издирвателните действия не са толкоз бързи, колкото ни се искаше ", сподели той.

" Ще възстановим тези здания в границите на една година и ще ги предадем назад на жителите. Докато вършим това, ще плащаме наема на жителите, които не желаят да останат в палатки ", добави той./БГНЕС, „ Политико ”
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР