С напредването на проекта за мегапилон, Роженските поляни са се

...
С напредването на проекта за мегапилон, Роженските поляни са се
Коментари Харесай

Роженските поляни са се превърнали в строителна площадка

С напредването на плана за мегапилон, Роженските поляни са се трансформирали в строителна площадка, демонстрират фотоси на възмутени хора в обществените мрежи.

Няма по какъв начин да е другояче, откакто начинанието си е огромно – височина на оборудването 111 метра, дuамеmър в основата З метра, тегло 55 тона, резистентност на вятър до 180 kм/ч; окаченото национално знаме ще е 1 декар повърхност. В момента е изкопан трапът, лее се пиедестал. Предстоят още действия с обсег - превозване на 13-те секции на пилона с З uзвънгабаритни композиции u 8 общоприети тира, закарване в планината на вuсочuнен кран от 500 тона и така нататък, написа " Сега ". 

По проект пилонът би трябвало да бъде открит на 14 юли с огромно шоу и концерт на Лили Иванова. Зад концепцията стои записаната в Смолян фондация „ Наследство в бъдещето “. Съответно тя е възложител на строително-монтажните действия. Първата копка бе направена преди седмица след дълга акция по събиране на дарения, ангажиране на държавни структури, общественици.. - " всенародно дело ". 

Към момента не са открити еконарушения по плана. Тази заран Министерството на околната среда и водите (МОСВ) излезе със известие, че е направена инспекция след сигнал на „ Сдружение за дива природа Балкани “. Установено е, че капиталовото предложение не попада в обсега на условието за наложителна Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или за обмисляне на потребността ѝ. Освен това парцелът, върху който се строи, не е част от предпазена територия (защитена околност „ Рожен “ отстои на 900 метра по права линия). Не е и от предпазена зона (най-близката „ Родопи Западни ” е на 4,58 км). " За реализацията на капиталовото желание са нужни разрешителни режими и съгласувателни мнения от структури на Министерство на земеделието и община Смолян ", се споделя в мнението на Министерство на околната среда и водите.

От отделен фейсбук пост на екоминистъра обаче излиза наяве, че ще има още инспекции. " Много хора ми пишат за Роженския стълб. Повдигнах въпроса преди седмица. Самото капиталово предложение не попада в предпазена зона и не предстои на оценка на влияние върху околната среда. Това не е съображение да го загърбим. Правим още инспекции, както и съвещания с други институции. За мен е значимо въпросът да не се трансформира в борба сред “патриоти ” и “либерали ”, два етикета, които търпят всевъзможни волни тълкования. Смятам, че красивата българската природа би трябвало да се пази от всевъзможни похищения и образни демонстрации ", написа той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР