С намека на главния прокурор Сотир Цацаров, че председателят на

...
С намека на главния прокурор Сотир Цацаров, че председателят на
Коментари Харесай

Обсъждането за подслушванията: Рашков и Цацаров в студен мир, депутатите не видяха проблеми

С намека на основния прокурор Сотир Цацаров, че ръководителят на Националното бюро за надзор на СРС Бойко Рашков считал своята позиция за " истина от последна инстанция ", и с възражението на Рашков в много сдържан звук, се изчерпаха рисковите моменти, които можеха да възпламенят въздуха на двучасовото съвещание на двете парламентарни комисии за чуване на Рашков по тематиката за нарушавания при използването на СРС.

До взаимното съвещание на двете комисии - за надзор над специфичните служби с ръководител Димитър Лазаров, и по вътрешна сигурност, ръководена от Цветан Цветанов, се стигна откакто преди седмица /на 14 декември/ основният прокурор Сотир Цацаров изиска с писмо до тях да свикат намерено за медиите съвещание за разискване на изказванията за тежки нарушавания при използването на СРС, визирайки изказвания на Бойко Рашков.

Колкото пъти присъстващи на съвещанието депутати попитаха чия е била концепцията за свикването на комисиите и по какъв начин е избран дневният ред, толкоз пъти и Лазаров, и Цветанов избягнаха да упоменат, че концепцията е на основния прокурор, а дневният ред те са го дефинирали съвсем в стила на писмото на господин Цацаров. Стигна се до такава степен Красимир Янков /БСП/ да попита дали взаимното съвещание е свикано единствено да се отговори на медийни изявления, което, по думите му, не е редно да прави Народното събрание.

Рашков посочи, че в никакъв случай не е приказвал за всеобщи противозаконни подслушвания. Но удостовери че през 2016 година

бюрото е установило 5 случая на нерегламентирано подслушване

. Той опроверга изказванията за политизация на бюрото, като уточни, че то запова всяка инспекция без да знае за кой интервал се отнася възможното нарушаване и кой е упражнявал изпълнителната власт тогава.

А над 200 били случаите на установени нарушавания

Правени са претенции за СРС на разследвани за закононарушения, които са декриминализирани, по текстове от закона, които са анулирани все още на настояването, или към съд, който не е способен. Тези претенции са били отказани от съда на тези учредения, само че са показателни за активността на проверяващите органи и служби. Имало даже случаи на неправилни претенции, които се въздържа да прочете от почитание към институциите. От отчетите бюрото е схванало, че съдът е този, който си прави работата - българският съд си е на мястото, съобщи Рашков.

Щом съдът отхвърля, значи няма нарушавания, заключи бодро Димитър Лазаров,

съгласно който отводите значат, че няма проблем, пропускайки констатацията на бюрото за 5-те случая на нерегламентирано подслушване.
 Според ръководителя на НБКСРС нужни са промени в законодателната уредба, с цел да може да работи дейно Бюрото за надзор на СРС
© Анелия Николова

Според ръководителя на НБКСРС нужни са промени в законодателната уредба, с цел да може да работи дейно Бюрото за надзор на СРС

Рашков открои и главния проблем: че

службите не дават желаната информация на бюрото, без която то не може да си свърши работата

и по тази прич5ина някои инспекции стоят неприключени. Той загатна за три писма до ДАНС да даде " стартова информация " на НБКСРС, само че отговор не е получен. Работата на бюрото е да ревизира, само че единствено от прочита на настояването за използване на СРС не можем да създадем извод за законосъобразност, съобщи Рашков. По този проблем на 10 октомври Рашков е изпратил писмо до основния прокурор.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев, който участва на съвещанието, сподели, че казусът поражда от особеното пояснение на закона от страна на НБКСРС и на ДАНС.
 На съвещанието бяха поканени настоящи и някогашни ръководители на съдилища, само че единствено ръководителят на Специализирания углавен съд Георги Ушев /вторият от ляво на дясно/ направи изявление. Той уточни ограниченията, взети в СпНС, с цел да не се позволяват неточности при даването на позволения за СРС
© Анелия Николова

На съвещанието бяха поканени настоящи и някогашни ръководители на съдилища, само че единствено ръководителят на Специализирания углавен съд Георги Ушев /вторият от ляво на дясно/ направи изявление. Той уточни ограниченията, взети в СпНС, с цел да не се позволяват неточности при даването на позволения за СРС

Рашков акцентира, че за следващ път депутатите не са обърнали внимание на апела му, че се постановат промени, поради пропуски в уредбата за работата на бюрото.

" Онзи ден подписах сигнално писмо до основния прокурор за подслушван магистрат два пъти. Като единият път настояването за СРС е подписано не от наблюдаващия прокурор, както е условието по закон, а от различен обвинител, който към момента се явява на телевизионния екран ", съобщи Бойко Рашков, без да уточни имена.

В изявлението си Рашков на няколко пъти повтори, че от представянето на отчетите на бюрото и медийните му участия, очевидно се е засегнал основния прокурор, въпреки той да е изнасял единствено данни и обстоятелства.
 Вътрешният министър Валентин Радев и основният прокурор Сотир Цацаров
© Анелия Николова

Вътрешният министър Валентин Радев и основният прокурор Сотир Цацаров

Цацаров: Законът не задължава основния прокурор да дава отговор на писмата

След него думата взе точно основният прокурор Сотир Цацаров , който съобщи, че не се е засегнал, а реагирал, тъй като Рашков е говорел " лъжи ", смятайки в същото време че е " истина от последна инстанция ". Той повтори изказването си от предишния петък, акцентирайки в този момент и точните дати на кореспонденцията си с НБКСРС. което може да видите тук. А точно, че е изискал от НБКСРС да му изпратят методиката, по която работят, и тъй като не е била изпратена, едвам тогава основният прокурор издал напътствията, против които Рашков възразява - че не се дава нужната информация на бюрото, с цел да може то извършва контролните си функционалности.

По мотив упоменатата от Рашков внушителна численост писма, изпратени от него до основния прокурор, на които не е получен въобще отговор, Цацаров сподели: " Да не се живее апелирам със самочувствието, че на сигналите на ръководителя на бюрото би трябвало да дава отговор основният прокурор, тъй като не е подобен законът. Отговарят наблюдаващите прокурори от способените прокуратури. "

Рашков взе добродушно думата - че напълно не счита мнението си за истина последна инстанция, само че че има юридически проблем, който изисква задълбочено добросъвестно разискване, без квалификации и засягания.

Конкретно за въпросните инструкции на основния прокурор, Рашков сподели:

" Значи настояването на заявителя е конфиденциален документ, а съгласно напътствията на основния прокурор ние можем да се срещнем с него. А материалното доказателство след 2013 година е очевиден документ, само че членовете на бюрото, съгласно същото указание-заповед, не може да го видят. И се повтаря по наш адрес, че демонстрираме нездраво любознание към доказателствата. Което не е единствено обидно, а демонстрира, че няма изясненост каква в действителност е функционалността на бюрото. "

В последна сметка не стана ясно за какво в този момент се организира това взаимно съвещание, като не бяха показани съответни оферти за законодателни промени, които да отстраняват особеното пояснение на законовите правила. Различцие, което в този момент се употребява като мотив за възпрепятстване на контролните функии на бюрото за надзор на СРС.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР