С намаление на постигнатите цени на българската борса за ток

...
С намаление на постигнатите цени на българската борса за ток
Коментари Харесай

С поевтиняване тръгна общият ни пазар на ток с Гърция

С понижение на постигнатите цени на българската борса за ток стартира първият ден от обединяването на пазара ни на електрическа енергия с този на Гърция, сочат данните на " Българската самостоятелна енергийна борса " във вторник.

Сдвояването на мрежите и пазарите за търговия с количества, предопределени за снабдяване на идващия ден от сключването на покупко-продажбите се случи на плануванаъа дата – 11 май. Това стана макар настояванията на търговци на ток и работодатели това и да стане дружно със свързването ни с Румъния, което се чака през есента. Притесненията на бизнеса и на играчите на пазара са, че обединяването с Гърция и надлежно с Италия ще докара до повишаване на електрическата енергия за българския пазар, защото там цените са по-високи. В Румъния и на наличните през нея пазари на Унгария, Чехия и Словакия токът е по-евтин и по този начин ще се обезврежда отрицателният резултат от скъпия ток от юг.

, че постигнатата междинна цена за доставка на ток с дата 12 май е 126.51 лева./МВтч, до момента в който за количествата във вторник цената е била 139.65 лева Но и размерите за 11 май са по-големи от контрактуваните за идващия ден, което е знак, че търсенето е било по-високо и може да се дължало на презастраховане от страна на борсовите играчи против повишаване при старта на пазарното обединяване.

На свързването на пазара ни с гръцкия се гледа като на опция за повече конкурентност в предлаганите предложения " купува " и " продава ", по-малко подозрения за операции и повишение на оборотите.

Изпълнителният шеф на борсата за ток Константин Константинов разяснява, че най-значимото обединяване в бранша на енергетиката на Европейски Съюз следва със свързванета на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия посред им, а по-късно на тази зона с България, което се чака да стане до края на 2021 година Според първичните планове тази съгласуваност към този момент трябваше да е реалност, само че се забави и последно е планувана да стане в края на септември 2021 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР