С нахлуването на студената вълна в страната се очаква повече

...
С нахлуването на студената вълна в страната се очаква повече
Коментари Харесай

Студената вълна ще доведе птици от застрашен вид на Шабленското и Дуранкулашкото езеро

С нахлуването на студената вълна в страната се чака повече ята от международно застрашените червеногуши гъски да долетят в зимното си леговище - Шабленското и Дуранкулашкото езеро, заяви на Българска телеграфна агенция специалистът в Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ Николай Петков. По думите му прогнозата за намаляване на температурата до 10 градуса под нулата в идващите десетина дни най-вероятно ще "засели " влажната зона с многочислени представители на типа, дохвърчали от далечна Арктика.

Червеногушата гъска, която е късоклюнеста, реагира доста бързо на измененията на времето и за ден-два ятата ще се придвижат от Румъния, разясни Петков, който е и началник на плана "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска " по програмата на Европейския съюз "Life ". Експертът разяснява, че при тежки зимни условия птиците пестят разход на сила и лягат на земята като кълват посевите в близост. Хубаво е, че пшеницата в землището на Шабла и Дуранкулак към този момент се зеленее, а червеногушите гъски намират и останали зърна в царевичните ниви, добави Николай Петков.

В средата на миналия декември редкият тип птици са наброявали 2000 в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, а в края на годината, със стопляне на времето - едвам няколко стотин. През предходната зима пикът в числеността на птиците в Приморска Добруджа - към 30 0000, бе регистриран в мразовитото начало на март, напомнят от Българско дружество за защита на птиците. Предстоящото среднозимно броене - в дните сред 11-13 януари, ще уточни какъв дял от международната популация на застрашения тип намира леговище в зимния си дом - предпазените зони по Северното Черноморие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР