С над 9 лева ще поскъпне природният газ, според окончателно

...
С над 9 лева ще поскъпне природният газ, според окончателно
Коментари Харесай

Газът за декември поскъпва с повече от очакваното

С над 9 лв. ще нарастне природният газ, съгласно дефинитивно одобрената от КЕВР през днешния ден цена за декември. Вместо в началото препоръчаната цена на природния газ за декември от 96,14 лева за мегаватчас " Булгаргаз " ЕАД актуализира през днешния ден предлагането си и подаде заявление този месец природният газ да се продава за 102,33 лева за мегаватчас, а Енергийният регулатор утвърди поисканата по-висока цена.

За съпоставяне през ноември одобрената от регулатора цена беше 93,19 лева./MWh., което е нарастване с 9,14 лв.. Основната причина за повишаването е скокът на природния газ на интернационалните пазари. 

Предложената от заявителя цена от 102,33 лева за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) включва съставените елементи за активността " социална доставка " и " отговорности към обществото ", излиза наяве от известието на страницата на КЕВР.

В първата поръчка за цената на синьото гориво през декември, импортирана и обсъдена на откритото съвещание на КЕВР на 25 ноември след разбор, направен въз основа на показаните от " Булгаргаз " ЕАД данни и документи се оферираше цената на природния газ от 1 декември 2021 година да бъде 96,14 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Още тогава обаче изпълнителният шеф на " Булгаргаз " ЕАД Николай Павлов предвижда, че цената на природния газ за българския пазар за декември се чака да бъде малко по-висока от препоръчаната в заявката на сдружението. Като причина отнове беше посочено покачването на цените на природния газ на европейските газови пазари през последните дни. " Независимо от това цената за българските консуматори ще бъде с към 35 на 100 по-ниска спрямо европейските тържища. Осигурени са количествата по договорите с всички клиенти и сдружението има подготвеност да посрещне есенно-зимния сезон ", сподели тогава Николай Павлов.

Действащата през ноември и утвърдена от регулатора цена на природния газ бе 93,19 лв. за мегаватчас.

В одобрената цена на природния газ от 102,33 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка "  и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен "  в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки, изясняват от КЕВР след одобряването на новата, по-висока цена през днешния ден. 

При одобряването ѝ от КЕВР отчели заявените планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар и от ресурси природен газ, изискванията по договорите за доставка от импорт за вътрешния пазар, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР