С над 680 000 ученици в цялата страна, от които

...
С над 680 000 ученици в цялата страна, от които
Коментари Харесай

Над 680 хил. ученици прекрачват училищния праг тази есен, първолаците са 60 000

С над 680 000 възпитаници в цялата страна, от които към 60 000 първокласници ще стартира новата образователна година. Първият звънец ще бие във всичките 2367 учебни заведения, заяви министърът на  образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата образователна година.  Учителите във всички учебни заведения, в детските градини и в центровете за поддръжка за личностно развиване са 89 000 министър Вълчев. Ресурсните учители в образованието са 1397, а психолозите са 763-има, добави министърът.

 Училището с най-вече възпитаници в България е 18-о Средно учебно заведение " Уилям Гладстон " в София. В него учат към 2400 деца, заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Училищата с минимум възпитаници са в Родопите, като там има учебни заведения с под 10 възпитаници, добави тя.

От всички 2367 учебни заведения в страната, в това число държавни, частни и духовни, най-вече са общинските  - 2003. Държавните учебни заведения са 276, частните са 85 са частните учебни заведения, а духовните - 3, заяви Наталия Михалевска - шеф на Дирекцията " Училищна мрежа и обучение на българските учебни заведения в чужбина " към МОН. Общо 1844 са детските градини у нас - държавни, общински и частни.

Според типовете учебни заведения в страната, най-вече са главните - 1166, началните са 134, към този момент има и 71 обединени учебни заведения, в които се образоват възпитаници от първи до десети клас, според новият Закон за предучилищното и учебното обучение. Училищата по изкуствата са 21, по културата са 2, професионалните гимназии са 110, профилираните гимназии са 354, спортните учебни заведения са 24, а междинните учебни заведения са 475. През тази година са закрити и преобразувани 13 учебни заведения в страната, посочи още Михалевска.

Новата образователна година започва и с 290 новаторски учебни заведения, като най-вече те са в София - 77. Защитените учебни заведения през предходната образователна година бяха 185, само че до октомври ще приключи процедурата за броя им за тази образователна година, осведоми Михалевска.

В сектор Висше обучение ще бъде продължена политиката на понижаване на университетския банкет в специалностите " Икономика ", " Администрация и ръководство ", " Туризъм ", " Психология " и " Право ", заяви още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В някои професионални посоки като " Социология " към този момент е доближат лимита, по тази причина квотите за образование ще се свият до 150- 200 студенти, разясни той. Приоретно остава висшето здравно обучение, тъй като от една страна е положително, от друга има огромен интерес към него, а е и най-скъпо платеното обучение у нас. Приоритетни посоки стават и някои филантропични специалности като  " Филология " и " История ", защото студентите в тях са намалели, разясни още министър Вълчев.

Увеличава се университетският банкет в педагогическите, инженерните, аграрните и в природоматематическите професионални посоки, като тъкмо тук са незаетите места във висшите учебни заведения, оповестени от тях в края на този август, сподели министър Вълчев. Той напомни, че през предходната година имаше близо 90 % осъществяване на одобрения проект банкет във държавните висши учебни заведения, като най-голямото несъблюдение е било в предпочитаните професионални посоки. В частните висши учебни заведения осъществяването на приема беше едвам на 40 %, като има частни висши учебни заведения с под 10 % осъществяване на приема. " Например, за Университета в Перник са одобрени 300 бройки, а има признати 19 студенти ", съобщи министър Вълчев. С промени в Закона за висшето обучение /ЗВО/ ще се предложи на Министерския съвет и на Народното събрание " общо контролиране на приема в частните висши учебни заведения ", заяви още той.

Наблюдава се нарастване на приема на студенти в предпочитаните професионални посоки - " Информатика " и " Компютърни системи ", само че има спад на приема в съвсем всички инженерни професионални посоки, означи още Вълчев. Очертава се обаче дефицит в бъдеще ще има дефицит на всички типове инженери - строителни, водностроителни, транспортни, машиностроителни и така нататък

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР