С над 60% поскъпват таксиметровите услуги в Банско. Промяната е

...
С над 60% поскъпват таксиметровите услуги в Банско. Промяната е
Коментари Харесай

Такситата в Банско удариха в земята софийските! Тарифите им в пъти по-високи

С над 60% нарастват таксиметровите услуги в Банско. Промяната е по искане на таксиметровите превозвачи в курорта и бе гласувана на постоянното месечно съвещание на Общински съвет – Банско.

Така след влизане в действие на измененията дневната минимална цена за километър пробег се усилва с 60% и става 2.50 лв., до момента тя беше 1.5 лева Минималната нощна цена се подвига от 2 лева на 3.50 лева, или нарастване от 57%, оповестява struma.bg.

По-драстична е смяната в оптималните цени на таксиметровите услуги, където дневната цена се усилва с 62% и един километър пробег става 4 лв., а до момента беше 2.50 лв.. Максималната нощна цена се подвига с цели 70% и от цена 3,5 лева за километър става 5 лв..

Изравняват се цените на първичната такса и таксите за повикване и престой, които стават по 1 лев всяка. При тях смяна има единствено в цената за престой при минималната дневна цена, която до момента беше 75 стотинки. Всички останали си остават 1 лев.

Точката бе на кантар при гласуването през вчерашния ден и бе призната единствено с 1 глас разлика. При гласуването шестимата съветници от парламентарната група на ГЕРБ се въздържаха, както и общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Георги Думанов.

Колегата му Любомир Мутафчиев гласоподава „ срещу “, а парламентаристите от „ Бъдеще за община Банско”, Българска социалистическа партия и „ Воля”, общо 9 души, гласоподаваха „ за “.

Срещу нарастването възрази общинският консултант Георги Думанов, който направи съпоставяне сред цените в Банско и София, и добави, че и все още таксиметровите услуги в курорта са задоволително високи. Той предложи да се запазят най-малко настоящите до момента минимални цени.

„ Цените в София са сред 3,2 и 4 пъти по-ниски от това, което желаят локалните превозвачи. Минималните цени в столицата все още са дневна 77 ст., нощна 88 ст., а оптималните са 1,3 лева дневна и 1,60 лева нощна.

Според мен не е нужно община Банско да е постоянно в отличниците с най-високите цени, по тази причина предлагам минималните ставки, които са от предходната разпоредба, да останат, надлежно 1.50 лева за дневна и 2 лв. за нощна “, предложи Думанов.

При гласоподаване на предлагането то бе подкрепено само от вносителя Г. Думанов и сътрудника му Л. Мутавчиев. Всички останали 15 съветници гласоподаваха „ въздържал се “ и то не бе признато.

Основните претекстове на таксиметровите превозвачи в Банско за желаното нарастване са повишение цените на горивата за последните две години с към 20%, повишение на осигурителните тежести, повишение на минималната работна заплата с към 20%, данъкът върху таксиметровия транспорт на пасажери и предплатеното му заплащане, повишение разноските за осъществяване на активността.

Искане за нарастване превозвачите в Банско желаеха и в края на 2018 година. Тогава то не бе признато с претекста, че цените в курорта са измежду най- високите в страната.

Тогава бе изтъкнато, че доста локални също употребяват таксиметров транспорт за напредване в града. Така цените през 2019 година се резервираха.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР