С над 60% по-малко са отстреляните през този ловен сезон

...
С над 60% по-малко са отстреляните през този ловен сезон
Коментари Харесай

Над 60% спад в отстреляните прасета у нас

С над 60% по-малко са отстреляните през този ловджийски сезон спрямо предишния. Едва 12 200 са гръмнатите глигани при 32 400 преди година, оповестиха от Изпълнителната организация по горите, представени от.
Сезонът за групово ловуване на диви свине завърши в неделя. Обобщените данни за свинския лов са по информация на ловните сдружения. Много авджии се оплакаха, че в техните територии, най-много в Северна България, към този момент няма диви свине поради африканската чума. Редуцирането на популацията на свинете в горите беше съществена цел на ограниченията за битка против чумата, с цел да се предпазят индустриалните ферми от разпространяване на болестта.
 Рекорден отстрел на диви прасета в Старозагорско през ловния сезон Рекорден отстрел на диви прасета в Старозагорско през ловния сезон
2005 диви прасета, което е рекорден брой, са отстреляни през тазгодишния ловджийски сезон в Старозагорско. Това заяви пред Радио Стара Загора...
За огромната част от територията на България е достигната плануванаъа компактност от 0,3 броя диви свине на 100 хектара, а тук-там е даже по-ниска. В последните 1-2 години, откогато породи казусът с АЧС, горските се опитваха да подтикват ловците да отстрелват оптимално доста глигани. Дори имаше законопроект, който предвиждаше в лова на диви свине да се включват и армията, и полицията при потребност. След като екоорганизации стачкуваха, че нормативният акт позволява да се употребяват неразрешени способи и средства за ловуване, той беше изтеглен. Все още обаче са в действие тласъците от по 100 лева за ловджия, отстрелял дива свиня при самостоятелен лов, както и по 100 лева за открит мъртвец на умряла.
Горските обаче признават, че понижението на популацията на дива свиня е направено най-много от природата, тъй като доста свине са измрели от чумата, а ловците единствено са помогнали, само че малко. Например през предходния ловджийски сезон беше спуснат проект за отстрел на 81 000 диви прасета, който беше изпълнен към 44%. За в бъдеще ловците ще би трябвало да се приспособяват и пренасочат към сърни, хищници и малък дивеч, съобщи за “24 часа ” шефът на ловния отдел в организацията по горите Юлиян Русев. Той моли и да се усили разселването на фермерно създаден дивеч. Това бил запас, който може да се управлява и поддържа, с цел да може да се продължи да се ловува.
Все още имало дружинки, които единствено отбивали номера, вместо действително да разселват дивеч, който са отглеждали във краткотрайни волиери. През последния ловджийски сезон, който стартира на 1 октомври и продължи до 10 януари, са направени над 46 000 инспекции на ловци и транспортни средства, демонстрира статистиката на горските. Едва 40 са установените нарушавания. Това е 2 пъти по-малко от предходния ловджийски сезон. Хванатите нарушавания са за ловуване без позволение за лов или отвън мястото, посочено в документа. Имало е и случаи на пукотевица по животни с неразрешени муниции. 6 са случаите с простреляни ловци през сезона, като един от тях се е оказал съдбовен. Това е станало, макар че беше засилен контролът за осъществяване на инструктажи преди всеки ловджийски излет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР