С над 300 милиона посетители годишно те са едни от

...
С над 300 милиона посетители годишно те са едни от
Коментари Харесай

10 величествени места в САЩ, които задължително трябва да посетите

С над 300 милиона гости годишно те са едни от най-прочутите туристически атракции в целия свят - националните паркове на Съединени американски щати.

Ето най-величествените:

Най-старият в света

" Йелоустоун " е първата в света предпазена територия. Разпростира се на повърхност от 8 980 km² и попада в рамките на три щата: Уайоминг, Монтана и Айдахо. Националният парк е основан през 1872 година. Сред най-големите му забележителности са вулканичните скали от черен обсидиан и многото гейзери.


ThinkStock/Getty Images
Най-младият

Националният парк " Пинакълс " се намира в щата Калифорния. Той е най-младият измежду общо 59-те национални паркове в Съединени американски щати. Съществува едвам от 2013 година.

 Националният парк
ThinkStock/Getty Images Най-големият

В Аляска се намира най-големият народен парк на Щатите - " Рангел Сейнт Илайъс " . Заради разнообразието от диви животни и впечатляващите естествени забележителности паркът е включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

 В Аляска се намира най-големият народен парк на Щатите -
ThinkStock/Getty Images

Най-високият

Националният парк " Денали " се намира в централната част на Аляска. Там се намира и първенецът на Северна Америка - високият 6190 метра едноименен връх, който до 2015 година се е наричал МакКинли. Характерни за парка са дългите зими и относително късите лета, през които температурите рядко надвишават 20 градуса.

 Националният парк
ThinkStock/Getty Images

Най-острият

Националният парк " Брайс Каньон " се намира в щата Юта на височина от 2400 до 2700 метра. Представлява великански естествен амфитеатър, основан от ерозията. Геоложките структури, наречени худу (hoodoo), се образуват под въздействието напразно, водата и леда.

 Най-острият, Националният парк
ThinkStock/Getty Images
Негостоприемният

Националният парк " Долината на гибелта " е ситуиран в източния дял на Централна Калифорния и отчасти в щата Невада. Климатът се характеризира с високи температури и ниска мокрота. В този парк се намира и едноименната Долина на гибелта, наречена по този начин поради извънредно сложните условия за живот.


Влажният

Националният парк " Евърглейдс " в щата Флорида на процедура съставлява голямо тресавище на повърхност от 6 милиона декара. В него се намира най-голямата популация от алигатори в Съединени американски щати. Други обичайни жители на парка са костенурките и саламандрите, пантерите и черните мечки.


Абсолютна класика

Националният парк " Гранд Каньон " носи името на каньона в щата Аризона, формиран от врязването на река Колорадо в едноименното плато. В продължение на милиони години реката е рушила и дълбала скалите, проправяйки си път сред тях. Каньонът е дълъг 320 километра, а тук-там дълбочината му доближава 1800 метра.


Вулканичният

" Хавайски вулкани " е разгласен за народен парк през 1916 година, а 71 години по-късно - през 1987 - паркът влиза в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО. Там може да се види резултатът от стотици хиляди години вулканична активност.


Зеленият

Националният парк " Редуд " се намира в северната част на щата Калифорния. В превод значи " алено дърво ", което е другото име на секвоята, считана за най-високото дърво на планетата: височината му постоянно надвишава 100 метра, а диаметърът в основата му доближава 7 метра.


Източник: Дарик
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР