С над 20% са се повишили цените на ваканционните имоти

...
С над 20% са се повишили цените на ваканционните имоти
Коментари Харесай

Бум на цените на ваканционните имоти край Варна - от 82 000 до 150 000 евро

С над 20% са се повишили цените на ваканционните парцели в България, демонстрира разбор на недвижими парцели у нас. Значително повишаване се следи през последната една година и в курортите край Варна.

Сред първенците по този индикатор са курортите " Св. Св. Константин и Елена ", " Слънчев ден " и " Златни пясъци ". Именно тези три комплекса притеглят най-сериозен интерес от страна на купувачите.

" Където има максимален интерес, там е и най-голямото придвижване на цените ", изясни пред Радио Варна брокерът Юлия Хвърчилкова.

В момента междинната цена на двустаен апартамент в курорта " Св. Св. Константин и Елена " е към 82 000 евро, а тристайно жилище коства 150 000 евро. В " Слънчев ден " цените са двойни.

Ваканционните парцели край морето притеглят повече задгранични купивачи, измежду които украинци и руснаци. Напоследък се следи наклонността от ден на ден българи, живеещи в чужбина да закупуват ваканционни парцели с цел да има къде да почиват през лятото.

Високите цени обаче не стопират купувачите. И това си има пояснение.

" Ние не ценим доста морето, което е до нас всекидневно. При чужденците и сънародниците ни от вътрешността на страната не е по този начин и те виждат изгодите от това да живееш до морето. Едно от нещата, които ги притегля е положителното устройство на морските ни курорти. Затова и доста от купувачите остават да живеят целогодишно във ваканционните парцели ", изясни Хвърчилкова.

Сред водещите критерии за вложителите при покупката на ваканционен парцел са положителната инфраструктура, положителното устройство на постройките, както и съществуването на спомагателни улеснения като басейн и градина, само че таксата за поддръжка да е ниска.

Според Хвърчилкова последното е мъчно постижимо.

И българи и чужденци влагат най-често в студиа и двустайни жилища в курортите. Освен ваканционните парцели, остава мощно търсенето и на жилища и къщи в границите на града и във вилните зони. Въпреки огромното търсене, покупко-продажбите са по-малко.
Юлия Хвърчилкова изясни това с обстоятелството, че сега купувачите вземат по-бавно решение за покупка на парцел и са в миг на изчакване поради информациите за възможен спад на цените. От друга страна, на този стадий продавачите са по-склонни да се откажат от продажба, в сравнение с да понижат цената.

Тя не чака някакви по-сериозни катаклизми на имотния пазар през тази година, само че по думите й това зависи и от политическата конюнктура в страната. Пазарът на наемите също остава постоянен, добави още специалиста.

Вече се следи и засилен интерес от страна на компаниите към участие в Националното съдружие " Недвижими парцели ".

От началото на годината, цели 11 компании са подали поръчка за участие, което е връх. Според брокера, това се дължи на по-добрата информираност на клиентите и надлежно на по-големите условия, които към този момент имат към брокерите и компаниите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР