С над 150 хиляди са се увеличили служителите, които получават

...
С над 150 хиляди са се увеличили служителите, които получават
Коментари Харесай

Над 650 хил. служители получават средно по 150 лв. ваучери за храна от работодателите

С над 150 хиляди са се нараснали чиновниците, които получават ваучери за храна от началото на годината до момента, до почти 650 хиляди души месечно, оповестяват от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Над половината от работодателите са нараснали месечната сума за ваучери за храна на своите чиновници и сега междинната сума, която те получават, е 150 лева на месец, сочат данни на Асоциацията. Общо над 80% от работодателите имат намерение да покачат тази сума до края на годината, а над половината от тях декларират желанието си да усилят сумата до максимума от 200 лева, с цел да оказват помощ на своите чиновници да се оправят с растящите цени на питателните артикули.

В началото на 2022 година Народното събрание, по предложение на съдружното държавно управление на " Продължаваме промяната ", усили необлагаемата сума за ваучери за храна на месец на чиновник от 80 лева до 200 лева посредством Закона за бюджета за 2022 година Тази мярка беше възприета извънредно добре от хиляди работодатели, които усилиха месечната сума ваучери, която дават на своите чиновници. За да продължи тази опция обаче, е належащо тя да е записана в непрекъснатите разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023.

" Включването на сумата от 200 лева в непрекъснатите разпореждания на Закона за корпоративното подоходно облагане ще обезпечи предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хиляди работещи, които употребяват ваучери за храна всеки месец, като по този начин ще се резервира тяхната покупателна дарба в изискванията на растяща инфлация и цени на храните ", сподели Меди Бенбугера, ръководител на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, съгласно който с последователното нарастване на сумите и навлизането на нови работодатели нуждата от квоти ще нарасне през 2023 година до 1,2 милиарда лева
 Снимка 589100
Източник:

Ваучерите за храна остават една от най-предпочитаните обществени придобивки в България, като в същото време обезпечават усъвършенствана данъчна събираемост и изсветляване на стопанската система. В удостоверение на това, през 2022 година в системата са се присъединили доста нови работодатели, които до момента не са предоставяли ваучери на своите чиновници. Повече от половината от компаниите, които дават ваучери, са дребни и междинни предприятия с под 50 заети.

В момента ваучерите за храна могат да се употребяват в заведения за хранене, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни артикули, супермаркети и други, както и за туристически услуги. За задачата обаче тези обекти би трябвало да имат подписан контракт с операторите, издаващи ваучери за храна.

За Асоциацията на операторите на ваучери за храна:

Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) сплотява водещи оператори на ваучери за храна, които издават ваучери за храна по Наредба № 7 на Министерство на финансите и Министерство на труда и обществената политика за над 650 хиляди работещи всеки месец. Ваучерите за храна са желана обществена облага от българските работодатели и чиновници и служат като средство за подмяна за хранителни артикули в над 15 хиляди магазина, ресторанта и други търговски обекти в цялата страна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР