С над 10% са поскъпнали имотите у нас през последното,

...
С над 10% са поскъпнали имотите у нас през последното,
Коментари Харесай

Най-много поскъпват имотите в този български град

С над 10% са поскъпнали парцелите у нас през последното, четвърто тримесечие на 2023 година Това излиза наяве от Месечния преглед на българската стопанска система. Той беше оповестен от Министерството на финасите, оповестява pariteni.bg.

„ Годишният ритъм на повишаване на цените на жилищата още веднъж се форсира до 10.1% през четвъртото тримесечие на 2023 година Това се дължи на растеж както при съществуващите, по този начин и при новопостроените жилищни парцели “, написа в обзора.

Сред шестте града с население над 100 хиляди поданици, най-съществено ускоряване бе регистрирано при цените на новопостроените жилища в София. За цялата 2023 година показателят на цените на жилищата се увеличи с 9.9%.

В същото време лихвите по заемите за жилище не престават да падат. Среднопретеглените лихвени проценти по потребителски и жилищни заеми се намаляват през февруари, надлежно с 33 б.т. до 8.28% и с 3 б.т. до 2.55%.

Същевременно, междинният % по заеми на бизнеса предприятия нараства с 20 б.т. до 4.78%.

Не по този начин стоят нещата с лихвите по спестяванията. 

Среднопретеглената възвръщаемост на срочните депозити на компаниите и семействата се свива с 8 б.т. до 2.24%. По-ниският лихвен % е в резултат на намаления на лихвените проценти и при двата институционални бранша.

Кредитът за частния бранш продължава да се форсира през февруари. Ръстът му на годишна база доближава 12.9% спрямо 12.3% месец по-рано. Всички негови съставни елементи регистрират по-високи темпове на напредък. Съответно 8% за заемите за нефинансови предприятия и 17.1% за заемите за семейства.

Жилищните заеми също не престават ускорението си 

и реализират годишен напредък от 22% в края на февруари. Потребителските заеми също нарастват по-бързо с 13.1% при 12.6% в края на предходния месец.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР