С началото на предизборната кампания главният прокурор отново изпрати покани

...
С началото на предизборната кампания главният прокурор отново изпрати покани
Коментари Харесай

Гешев с люта атака срещу министър Демерджиев заради купуването на гласове

С началото на предизборната акция основният прокурор още веднъж изпрати предложения до вицепремиера Демерджиев и шефа на ДАНС Пламен Тончев за основаване на Национално междуведомствено звено, което да бори изборната търговия. Седмица преди този момент обаче вътрешният министър съобщи, че ще откаже, както е направил и на предните избори. Причината - нямало законово съображение за основаване на сходен щаб. " Едва ли е добре за българските политици, без значение каква позиция заемат - министър или народен представител, или нещо друго, да не съблюдават българските закони. Това дава извънредно неприятен образец на жителите, за какво тогава чакаме жителите да съблюдават тези закони? Tочен текст в Изборния кодекс категорично регламентира задължението на основния прокурор и на министъра на вътрешните работи да се образуват взаимни щабове за битка с закононарушенията, свързани с Изборния развой ", твърди Гешев.

Главният прокурор подлага на критика и дейностите на полицията в битката с купения избор. " Занимаваме се с последното най-ниско равнище, което няма по какъв начин да води до сериозна успеваемост и битка с този тип закононарушения. За да има успеваемост, би трябвало да има взаимоотношение сред институциите. Не може всяка да работи поотделно, без да си взаимодейства с останалите, още повече, че е задължена по закон ", безапелационен е той. По негови думи тези, които желаят да купуват гласове, доста постоянно се сменят. Но тези мрежи, които реализират търговията с гласове, са почти едни и същи и те не се въздействат от политическата принадлежност.

Гешев разяснява и листата " Магнитски " по своя метод: По мотив втория лист " Магнитски ", Гешев напомни, че към този момент има каузи в правосъдна фаза или в досъдебната фаза. Според него би следвало да се одобри законодателство, в границите на Eвропейския съюз като регулация, което да урежда сходни проблеми. " Законът " Магнитски " е административен и политически инструмент. Наказателно-правният резултат е радикално друг. Те нямат нищо общо едно с друго. Това, което написа в листата за България, е това, което ние казахме, че имаме следствия и правосъдни производства. Не е наложително да има наказателно юридически резултат. Това е политически и административен инструмент, а осъждането на лица няма общо с този закон ", твърди Иван Гешев.

Главният прокурор разяснява и прекратеното следствие за търговия с въздействие против президентския секретар Пламен Узунов и предприемача Пламен Бобоков: Според него преценката дали да се внесе обвинителен акт и дали са налице задоволително доказателства за покачване на обвиняване е друга и това се прави от съответен магистрат. Колегите са решили, че към този миг няма задоволително доказателства за внасяне обвинителен акт. Това са обстоятелствата. Всичко друго са тълкования, които всеки е свободен да прави, сподели Гешев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР