С наближаващите парламентарни избори в Унгария през април, на Виктор

...
С наближаващите парламентарни избори в Унгария през април, на Виктор
Коментари Харесай

Унгарската диаспора - важен актив за Орбан

С наближаващите парламентарни избори в Унгария през април, на Виктор Орбан ще му е нужна всяка допустима поддръжка, с цел да задържи властта. За пръв път от 2010 година унгарският министър председател се изправя на избори против единен фронт от 6 опозиционни обединения. В обществените си изявления той се опълчва на нахлуването макар топлите си връзки с Владимир Путин. Но в това време подрежда на медиите си да хвалят Русия и да популяризират неистини, че опозицията желае страната да изпрати войски и оръжия в Украйна - концепция, изрично отхвърляна от болшинството унгарци.
От 90-те години на предишния век другите маджарски държавни управления постоянно са помагали на тези 2.2 млн. жители, живеещи в прилежащи страни, да поддържат своите културни, просветителни и религиозни институции. Без тези безплатни средства доста от тях не биха могли да действат в дълготраен проект. След като Орбан завоюва изборите за повторно през 2010 година, броят и размерите на безвъзмездните средства и други стратегии, ориентирани към унгарци, живеещи в чужбина, започнаха да се усилват доста.

Мащабно следствие на публицисти от Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения разкрива, че Будапеща е отпуснала най-малко 670 млн. евро безплатни средства през последното десетилетие за възобновяване на църкви, възобновяване на учебни заведения и поддръжка на неправителствени организации, работещи в етническите маджарски общности в района. Проблемът е, че това ориентиране на пари не е транспарантно. Основното финансиране минава през държавния фонд Bethlen Gábor (BGA), който разполага с над 1.4 милиарда евро за планове на етнически унгарци в територии, които в миналото са били част от Австро-унгарската империя. Няма обаче централизирана, налична за търсене и настояща обществена база данни, предлагаща ясна информация за планове, финансирани с пари на данъкоплатците, изясняват създателите на следствието. Въпреки че има обществени предложения за финансиране на дребни планове с грантове, за които всеки може да кандидатства, критериите, по които се разпределят огромни суми, не са оповестени.

Тези държавни вложения са част от по-широк план на държавното управление на Орбан за даване на средства във всички прилежащи страни, където има унгарско малцинство, без значение дали е в Румъния, Сърбия, Украйна или Словакия. Приблизително 1.2 млн. етнически унгарци живеят в Румъния, което е съвсем 6% от популацията. Около четвърт милион принадлежат към унгарското етническо малцинство в Сърбия, което е 3.5% от популацията. Като се има поради, че тези хора имат и унгарско поданство (Унгария разрешава двойно гражданство), това основава доста евентуални гласоподаватели в тези страни, които биха могли да гласоподават за партията на Орбан - " Фидес ", на национални избори. Което изяснява за какво има политически смисъл унгарският министър председател да се обърне към тези гласоподаватели.
Реклама Словакия
Investigatívne centrum Jána Kuciaka - ICJK, в Братислава е получил достъп до документите, които демонстрират, че фонда Gabor Bethlen е отпуснал над 144 млн. евро на разнообразни организации в Словакия от 2011 година насам. Парите са платени на културни организации, църквата, за ремонт на учебни заведения и детски градини. Хиляди евро отиват по сметките на организации, свързани със словашко-унгарските политици. Фондът също по този начин поддържа словашко-унгарските медии, които постоянно основават наличие, пристрастно към Будапеща и нейните съдружници в Словакия.

Подкрепата от Будапеща се оказва жизненоважна за съществуването на малцинствените медии. Те се субсидират от унгарското държавно управление посредством фонда BGA. Някои организации, които стоят зад поддържаните уеб сайтове и списания, също са в листата на институциите с национално значение, тъй че могат да чакат финансова поддръжка в размер на десетки милиони форинти всяка година.

Такава организация е Асоциацията за общи цели (SZAKC - Szövetség a Közös Célokért), която ръководи портала Felvidék.ma. Според материалите, до които са достигнали проверяващите публицисти, през последните съвсем 10 години организацията е получила над 1.5 млн. евро единствено посредством фонда Gabor Bethlen. От обществено наличните документи обаче не излиза наяве каква част от него е отишла за работата на самия портал.

Правителството на Орбан има няколко стратегии за безплатни средства за унгарци, живеещи в Словакия. Програма за подкрепяне на детски градини на стойност 34 млн. евро и скица за бизнесмени за 60 млн. евро, които стартираха надлежно през 2016 и 2017 година, са измежду най-скъпите. От пролетта на 2021 година унгарското държавно управление реши да се включи в още три дарителски стратегии. Една от тях е за придобиването на исторически забележителности, споделя Balkan Insight. Унгарското държавно управление към този момент купи две здания в историческия център на Кошице, вторият по величина град в Словакия.
Реклама
Втората стратегия е част от 74 млн. евро, които би трябвало да бъдат вложени посредством планове за възобновяване на църквите в Унгария и прилежащите страни. Третата стратегия включва планувано закупуване на земеделска земя в прилежащи на Унгария страни на стойност 400 млн. евро, която провокира терзания в Братислава и накара Будапеща да анулира това си решение.

Етническите унгарци са най-значимото национално малцинство в Словакия, като преброяването от 2011 година сочи над 450 хиляди души, или 8.5% от популацията. Те обаче публично нямат право да вземат участие в унгарските избори, защото словашките закони не разрешават двойно поданство. Защо тогава Орбан продължава да влага в словашко-унгарските общности? Марек Рибарж, доцент по политически науки в университета " Масарик " в Бърно, Чехия, споделя пред Balkan Insight, че няма по какъв начин Словакия да разбере дали даден жител има втори паспорт. Поне теоретично, изяснява Рибарж, съществува опция някои словашки унгарци да гласоподават на юг от границата, без словашките управляващи да знаят за това. Може да има и други аргументи. " Когато можете да се визиите като някой, който е в положение да обезпечи пари за културни, спортни или други значими за общността организации, позицията ви се ускорява ", изяснява той.

" Инвестициите на Орбан не оказват въздействие единствено върху обособените гласоподаватели, само че и върху организациите, в които се включват тези унгарци в чужбина и евентуални гласоподаватели. Това е по този начин, тъй като малцинствените организации срещат компликации при набирането на пари от словашкото държавно управление, а всички средства, идващи от Унгария, се дават единствено на " верните " хора ", показва Рибарж. Това значи, че Орбан може да въздейства и върху политическото посланичество на унгарските малцинства в други страни.
Румъния
Повече от 250 млн. евро са достигнали до унгарските общности в Румъния. Парите са били ориентирани към учебни заведения, игрища и дребни заводи в Трансилвания, където живеят множеството от 1.2 млн. етнически унгарци в Румъния - над 6% от популацията на страната. Парите сътвориха предан изборен блок за " Фидес " на Орбан, като 96% от унгарците от диаспората гласоподаваха за партията на изборите през 2018 година Щедростта обаче раздразни румънското държавно управление. Министерството на външните работи на Румъния съобщи в края на предходната година, че " даването на икономическа помощ надвишава сферата на преференциалното отнасяне, което една страна може да предложи на малцинство, живеещо в друга страна ". " Орбан е обзет от националистическа идеология ", ориентирана към " поддържане на компактни етнически общности, което им разрешава да получат избрана автономност ", сподели пред AFP Тамаш Киш, социолог от Румънския институт за проучване на националните малцинства.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Транспорт 1 Строителство и парцели 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Фондация Pro Economica, един от методите, които Будапеща употребява за разпределение на парите, отхвърля обвиняванията в дискриминация, настоявайки, че " в никакъв случай не ревизира етническата принадлежност " на тези, които получават средства от нея. Но споделя, че част от задачата й е да подсигурява " стабилно икономическо развиване и основаване на работни места ", определяйки това " от решаващо значение за етническите унгарци в Румъния да могат да останат в страната ".

Един от получателите на безвъзмездните средства на Pro Economica е фабриката за чипс Csiki в окръг Харгита в Трансилвания, която се пробва да помогне за прекъсване на тази вълна. Заедно с дъщерното си дружество, пивоварна за крафт бира Csiki Sor, " оказваме помощ на 260 души и техните фамилии да си изкарват прехраната ", споделя говорителката на фабриката Маргит Тофалви пред организацията.
Сърбия
Над 106 млн. евро са били ориентирани през последните 10 години в сметките на институции, които съставляват унгарските ползи в Сърбия. Културни институции, детски градини, учебни заведения, разнообразни асоциации и фондации, църкви в самостоятелната област Войводина получават пари всяка година, посредством които Орбан уголемява политическото си въздействие.

Унгарските жители са платили към 12 млн. евро за работата на унгарските медии в Сърбия от 2011 година до края на 2019 година Разследването на Центъра за самостоятелна публицистика в Сърбия (CINS) демонстрира, че прилежащата страна е финансирала осведомително наличие, настоящи разноски и закупуване на парцели от медии, които демонстрират благосклонности към " Фидес ". Експерти настояват, че това е пазаруване на въздействие в Сърбия. CINS разкрива и по какъв начин гласовете на унгарците от самостоятелната област Войводина са значими за резултата на изборите за Европейски парламент.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
CINS открива, че в Сърбия поддръжката на унгарското държавно управление води до необятно публикувана цензура в медиите на унгарското малцинство. RTV Pannon, най-голямата унгарска медийна компания в Сърбия, получи повече от 9 млн. евро от 2012 година, съвсем половината от тях единствено през 2019 година Освен за Pannon, средствата на фонда BGA са отишли за най-стария сръбски ежедневник на маджарски, Magyar Szo, най-стария седмичник Het Nap и редица други медии. Нито една от трите медии, Magyar Szo, Het Nap и RTV Pannon, не е сериозна към Орбан, политическата партия Алианс на унгарците от Войводина, етническата унгарска политическа партия (SVM) и нейния създател, Националния съвет на унгарското етническо малцинство, само че постоянно показват изказвания на тези институции.
Хърватия
В Хърватия унгарското държавно управление уголемява въздействието си, като финансира най-вече главната организация на унгарците в страната - Демократическата общественост на унгарците в Хърватия (DZMH, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) и организации, свързани с нея. Между 2011 и 2020 година фондът BGA e отпуснал безплатни средства на хърватски организации на обща стойност към 26.2 млн. евро. През 2017 година BGA сътвори и фондация в Хърватия Economica Hungarica, която работи в сходство със тактиката на DZMH за икономическо и селско развиване и предлага средства на хърватски жители от маджарски генезис за закупуване на здания и земя или основаване на бизнес. За три години Economica Hungarica е отпуснала средства на 783 компании и жители. BGA разшири портфолиото си за финансиране на футбола в страната, като утвърди съвсем 700 хиляди евро за поддръжката и развиването на ФК " Вардарац ", дребен футболен клуб от село с население от 630 души. Финансирането на клуба пристигна, откакто BGA към този момент утвърди към 16 млн. евро през последните три години за построяването на 8 футболни стадиони и стадион към футболната школа на ФК " Осиек ", който към момента е в развой на създаване. В момента ФК " Осиек " е благосъстоятелност на Ласло Сий, един от най-богатите маджарски предприемачи с връзки с унгарското държавно управление и два маджарски фонда.

Любимият спорт на Орбан - футболът

Любимият спорт на Виктор Орбан - футболът, се трансформира в една от най-подкрепяните области от унгарското държавно управление във всички страни. Стотици милиони форинти от фонда BGA са платени за футболни уреди в Словакия, Словения, Сърбия, Румъния и Хърватия. В Словакия милиони евро от Унгария са ориентирани към ФК " Дунайска стреда ", футболен клуб в едноименния град в Югозападна Словакия, благосъстоятелност на дългогодишния другар на Орбан Оскар Вилаги. Футболната академия DAC, ръководена от дъщерята на Вилаги, също получава пари от BGA. Футболният клуб в Дунайска Стреда от доста години е знак на унгарците в Словакия. Преди мачовете се пее унгарският народен химн.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР