С наближаването на втората годишнина от войната на Русия срещу

...
С наближаването на втората годишнина от войната на Русия срещу
Коментари Харесай

Иван Кръстев и Марк Ленърд: Опасността сега е Путин да се представя като миротворец

С наближаването на втората годишнина от войната на Русия против Украйна предстоят избори за Европейски парламент и президентски избори в Съединени американски щати. На този декор Владимир Путин разчита, че умората от войната на Запад ще помогне за постигането на съветска победа.

Европейците са песимистично настроени за възможностите на Украйна да завоюва войната и болшинството от тях считат, че тя ще приключи с някакво съглашение. Но множеството европейци не са настроени и за отстъпки.

Те ще са разочаровани, в случай че Доналд Тръмп завоюва изборите за президент на Съединени американски щати, а мнозина считат, че неговата победа може да бъде и победа за Путин. В множеството страни членки болшинството би желало Европа да резервира сегашната си поддръжка или да я усили, в случай че Съединени американски щати понижат помощта си.

Лидерите в Украйна и Европа би трябвало да поправят езика си и да дефинират смисъла на “траен мир ”, с цел да попречат на Путин да се възползва от умората от войната.

Това пишат политолозите Иван Кръстев и Марк Ленърд като заключения от изследване на публичното мнение, поръчано от Европейския съвет за външна политика (ECFR) през януари 2024 година в 12 европейски страни (Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция), в което са интервюирани към 17 000 души.

Войните се водят на бойното поле, само че постоянно приключват в изборните урни. От френската акция в Алжир до войната на Съединени американски щати във Виетнам - освен военните неуспехи, само че и сривът на публичната поддръжка принуди участниците да се спогодят.

С наближаването на втората годишнина от войната на Русия в Украйна се задават и два значими избора. Европейците ще вземат участие единствено в единия от тях - изборите за Европарламент през юни; те нямат надзор върху другия - президентските избори в Съединени американски щати през ноември. И въпреки всичко резултатите от тях ще окажат решаващо влияние върху геополитиката на Европа.

Владимир Путин разчита на умората от войната на Запад, с цел да реализира съветска победа. Идеалният сюжет за него би бил втора администрация на Тръмп, която да приключи поддръжката на Съединени американски щати за Киев, а ползата на Европа към войната да намалее. Това би било в негова изгода, в случай че Украйна се трансформира в още един детайл от европейските културни войни преди изборите през юни, като антиевропейците се опълчват на продължаващата поддръжка за Киев, а проевропейците се стремят да я запазят, пишат Кръстев и Ленърд.

Според тях водачите в Украйна и техните съдружници би трябвало да намерят нов метод да се аргументират, с цел да продължат публичната поддръжка за Украйна. Те би трябвало да стъпят на действителността, в която европейците не желаят Русия да победи, само че и не са в особено героично въодушевление.

В случай на победа на Тръмп през ноември за украинците и техните европейски съдружници ще бъде жизненоважно да разработят роман, който да попречи на Тръмп - и на Путин - да се показват за “партията на мира ” в един спор, чийто излаз към момента надалеч не е решен. Затова борбата за формулиране на смисъла на “траен мир ” ще бъде от решаващо значение.

Европейците наподобяват песимистично настроени за изхода от войната. Средно единствено 10% от тях в 12 страни имат вяра, че Украйна ще победи. Два пъти повече са тези, които чакат съветска победа. Най-оптимистично настроените страни са Полша, Португалия и Швеция. Но даже и там единствено 17% имат вяра, че Украйна ще победи, а в Швеция 19% считат, че Русия ще победи.

Навсякъде като се изключи Полша и Португалия повече хора чакат съветска победа, в сравнение с украинска, като в Унгария това чакат цели 31%, а в Гърция - 30%. Но доминира мнението, че войната ще приключи със съглашение (средно 37%), като този отговор доста надвива над украинската победа даже в Полша.

Очакването на съглашение обаче не е еднакво на предпочитане на подобен излаз от войната. Респондентите в три страни - Полша, Португалия и Швеция, показват ясно желание да поддържат Украйна да си върне територията. Но в пет страни - Австрия, Гърция, Унгария, Италия и Румъния, хората са склонни да желаят техните държавни управления да подбуден Киев да одобри съглашение. Във Франция, Германия, Нидерландия и Испания обществеността е по-разделена по този въпрос.

" Голямата заплаха е Тръмп и Путин, който загатна, че е отворен за договаряния, да се опитат да показват Украйна (и нейните поддръжници) като лагер на " безконечната война ", до момента в който претендират за мантията на " мира " - акцентира Иван Кръстев. - Руската победа не е мир. Ако цената за преустановяване на войната трансформира Украйна в ничия земя, това ще бъде проваляне освен за Киев, само че за Европа и нейната сигурност. Сега, когато Москва се застъпва за договаряния, е значимо както за украинската, по този начин и за западната общност да знаят какво не предстои на договаряния, когато става дума за бъдещето на Украйна. От западна позиция това, което не предстои на договаряния, е демократичният и прозападен избор на Украйна ".

 

Източник " 24 часа "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР