С наближаването на празниците все по-често се натъкваме на разлепени

...
С наближаването на празниците все по-често се натъкваме на разлепени
Коментари Харесай

Потребителите да внимават с взимането на бързи коледни кредити


С наближаването на празниците все по-често се натъкваме на разлепени листовки за коледни заеми. Затова от Инициативния комитет за отбрана на потребителите призовавават хората да внимават какво подписват, с цел да не се окажат по-късно в ръцете на рекетьорските колекторски компании. Заемодатели подсигуряват бързо утвърждение даже и при неприятна кредитна история за дребни суми от 300 до 1000 лева Предложения за коледен заем, разлепени по стълбовете, се появяват и за по-високи суми. В някои случаи офертата стига до 5000 лева Небанковите институции, които прибягват до този вид кредитиране, дават обещание бързо утвърждение против персонална карта единствено. Те примамват и с томболи, от които могат да се завоюват мобилни апарати, преносими компютри и тв приемници. Коледа на бърз заем обаче не е добър вид и подсигурява връщане на доста по-високи суми и тормоз от колекторските компании.

Апелираме към жителите да се срещнат в детайли с изискванията и лихвите при тегленето на бързи заеми и не ги съветваме да взимат заеми от нефинансови институции, съобщи Пейо Майорски, ръководител на инициативния комитет. След Нова година следва специалистите на Комитета за отбрана на потребителите да приготвят за жителите дребна брошура със финансови препоръки, права и отговорности при сключването на контракти за услуги.

Само за два месеца от старта на акцията за събиране на „ Сигнали против колекторските компании “ са събрани към този момент над 40 сигнала на жители. В огромната част става въпрос за погасени по отминалост сметки към мобилни оператори и точно дребни потребителски и бързи заеми. Сериозните нарушавания на правата на потребителите са свързани с искания за неплатени отговорности, които обаче те не дължат. Има редица сигнали и за физически закани. Също по този начин за неведнъж увеличени суми над главницата, за които колекторските компании не дават план по какъв начин са насъбрани.

Кампанията за сигнали и нарушавания на колекторските компании на Инициативния комитет за отбрана на потребителите ще продължи доникъде на януари 2018 година Основната причина за съставяне на комитета е настояването ни да бъде изработен закон, регулиращ активността на колекторските компании, чиито годишен оборот надвишава милиарди левове. Проблемът стартира да се изостря и от обстоятелството, че кредитни институции като банките и доставчиците на комунални услуги също започнаха да се обръщат към тези компании вместо към съда.

Всеки жител може да се обърне към Комитета за отбрана на потребителите за съвет или да подаде сигнал на имейл [email protected] или във Facebook страницата ни https://www.facebook.com/groups/komitet.potrebiteli/about/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР