С наближаването на летния сезон все повече започваме да се

...
С наближаването на летния сезон все повече започваме да се
Коментари Харесай

Влизане във форма за лятото – какво съветва ендокринологът?


С наближаването на летния сезон от ден на ден започваме да се оглеждаме в огледалото и да си споделяме, че би трябвало час по-скоро да създадем нещо, с цел да се отървем от непотребните килограми. Често обаче прибягването до по този начин изкушаващите ни редуциращи диети, които дават обещание да свалим 20 кг за месец, надалеч не е най-хубавият избор.

Преди да стартираме да слагаме основите на така наречен „ верен диетичен режим ”, с който ще реализираме мечтаното тегло едобре да обърнем внимание на някои значими и постоянно подценявани обстоятелства.

Какви са питателните ни привички – тип на храната, която консумираме, калораж и периодичност на храненията?

Трите най-големи неточности, които се позволяват в структурирането на един хранителен режим са следните:

1.

Липса на три съществени хранения.


Често закуската се пропуща от множеството хора и като най-обилно главно хранене за деня остава вечерята. Организирайте добре деня си и намерете време за закуска! Нека тя да бъде достатична богата и разнообразна. Включете в нея мудни въглехидрати, да вземем за пример овесени ядки, които ще ви държат задоволеност до обяд или жанр „ британска закуска”, включваща белтъци, мазнини и въглехидрати. Не пропускайте обядът, в който може да има чорба, салата и някакъв протеин – да вземем за пример печено пиле, риба или пържола на скара. Оставете вечерята да Ви е най-малкото хранене за деня, като в нея наблегнете главно на зеленчуците.

2. Прехранване с храни и питиета, даващи ни „ празни” калории.



Всеки един от нас минавайки прага си на апетит, прибягва до нещо бързо за ядене – да вземем за пример сладкиш, кекс, бисквитка, бонбон и други. Вероятно Ви е предписание усещане, че доста скоро след приема им,

възприятието на апетит е в още по-големи измерения. Този вид храни носят така наречен

„ празни” калории, тъй като те нямат хранителна стойност, т.е.

няма да Ви нахранят, само че влизат в общия калорием банкет за деня! В тази група се включват и всички газирани питиета, и натурални сокове, съдържащи захар. В такива моменти по-добре си дайте отмора и отделете време за същинска храна , която ще Ви нахрани и ще Ви даде сили по-късно да продължите с работния развой!

3. Липса на разнообразно хранене.



В дневното Ви меню би трябвало наложително да участват трите съществени хранителни субстанции – белтъци, въглехидрати и мазнини . За предпочитане е да се избират „ бавни” въглехидрати – самун и тестени произведения от пълнозърнесто брашно, сезонни зеленчуци в обилие, картофи, ориз, леща, фасул или грах е най-добре да се консулират без самун и сезонни плодове като междинна закуска или десерт. Най-добре забравете за така наречен „ бързи” въглехидрати в случай че задачите да сваляте килограми!

За предпочитане е белтъчните храни да са под формата на чисто месо – пилешко, риба или различен тип с отсранена непотребна лой от тях, нискомаслено мляко, яйца и растителни протеини. Избягвайте потреблението на салами, колбаси, луканки – съдържат ненужно количество сол и мазнини! Препоръчва се потреблението на така наречен „ добри” мазнини – зехтин, маслини, растителни олиа, риба и морски храни, ядки.

Знаете, че с цел да „ влезете в мечтаната форма” би трябвало да се реализира отрицателен енергиен баланс ! Представете си една везна, на която от лявата страна стоят признатите посредством храната калории, а от дясната страна – изразходената сила.

За да се реализира редукция на тегло, везната би трябвало да се наклони надясно. Това може да се реализира по два метода – с съкращаване на досегашния Ви дневен енергоприем или увеличение на енергоразхода. Най-добре е това да се получи, като съчетаете и двата метода – намалете количеството на признатите калории с към 500 ккал/дневно и увеличете двигателната интензивност!

Изберете спорт, който ще ви тонизира, разтоварва от прочувствената и психическата натовареност и ще Ви носи задоволство! Най-добре би било най-малко 3 пъти седмично да спортувате!

И в случай че до момента задачите Ви са били да свалите 20 килограми за идващите 3 седмици – откажете се! Най-доброто движение за редукция на килограми е към 0,5-1 кг/седмично .

(3950)

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР