С наближаването на крайния срок за връщане на втория управленски

...
С наближаването на крайния срок за връщане на втория управленски
Коментари Харесай

Пред развръзка: преговори за кабинет и обвинения в национално предателство в парламента

С наближаването на крайния период за връщане на втория управнически мандат договарянията сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " стават все по-интензивни, а сигналите от двете обединения са, че напълно скоро ще бъде разгласен състав на държавно управление.

" Дневник " следи диалозите в коридорите на Народното събрание и политическите реакции.
На живо
 Българска социалистическа партия се разгласи за единствената същинска партия и упрекна в изменничество мандатоносителите
© Юлия Лазарова

В изказване в коридорите на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че партията ѝ е останала единствената същинска политическа групировка в Народното събрание, и упрекна договарящата за държавно управление коалиция " Продължаваме промяната - Демократична България " в изменничество към гласоподавателите, които стачкуваха по площадите в последните години.

Тя подлага на критика и ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, че с прекратяването на пленарното съвещание поради предизвикания от " Възраждане " физически конфликт е нанесъл " следващ тежък удар върху парламентаризма ".

" Българска социалистическа партия остана единствената българска партия, която не се кланя на всички и пази националния интерес; социалистическа, тъй като се грижи за проблемите на хората, и партия, а не пасмина и генно модифициран организъм ", съобщи Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос дали би взела участие в диалози за образуване на болшинство за промени в конституцията Нинова съобщи, че първо би трябвало да се обясни какви промени се възнамеряват и тогава да се разискват опциите.

Изявлението вижте във видеото:




Депутати от " Възраждане " и " Продължаваме промяната - Демократична България " влязоха в словесни и физически конфликти в пленарната зала още при започване на днешното съвещание.

В декларация от името на проруската националистическа партия Искра Михайлова разгласи, че основаването на държавно управление от първите две по бройка групи ще бъде национално изменничество, и предизвести, че в случай че се стигне до гласуването му, " Възраждане " ще призове симпатизантите си пред Народното събрание, " а може и вътре ". Партията към този момент има опит с акции с навлизане в постройката на Народното събрание - при започване на 2022 година на митинг против ограниченията за отбрана от COVID-19 техни последователи нападнаха формалния вход на Народното събрание, само че бяха отблъснати от полицията.

В отговор Явор Божанков от " Продължаваме промяната - Демократична България " упрекна таман " Възраждане " в национално изменничество, обяснявайки, че партията най-често прави таман това, против което се афишира публично и загатна за разминаването на позициите и дейностите им към имунизациите за ковид, приемането на еврото и отношението към неправителствените организации. Божанков предизвика " Възраждане ", употребявайки израза " меки китки " и споменавайки имената на водача Костадин Костадинов и заместника му Цончо Ганчев. В резултат депутати от партията потеглиха към него на трибуната, последвани от негови сътрудници от обединението. Последваха замени на реплики и боричкане. Камерите демонстрираха по какъв начин Цончо Ганчев плюе по Явор Божанков (във видеото по-надолу). Председателят на Народното събрание Росен Желязков разгласи отмора. Подробности -

Деструктивното държание на депутатите от Възраждане всеки ден минава нови граници - през днешния ден скачат на пердах и плюят сътрудниците си в Народното събрание. Шпицкомандата на Костадинов е в Народното събрание с една цел - да попречва по всевъзможен метод работата на депутатите.
— Konstantin Pramatarov (@kpramatarov1)

 Бойко Борисов
© Юлия Лазарова

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов разгласи, че партията му и обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " са доста покрай решение за състав на бъдещо държавно управление.

В изказване пред медиите преди началото на пленарното съвещание той акцентира, че ГЕРБ не е предложила свои специалисти за кабинета, тъй като " партията на смяната желаят сами да си носят отговорност, в това число с политически лица ". Минути по-рано кандидат-премиерът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Николай Денков сподели, че някогашните ръководещи са показали свои кандидатури за министри, които и се разискват. Още за изказванията четете.


В постоянната си графа " Туш " във вестник " Сега " карикатуристът Христо Комарницки обобщава политическата обстановка по този начин:



 Николай Денков
© Юлия Лазарова

Николай Денков

Кандидатът за ротационен министър председател от " Продължаваме промяната - Демократична България " Николай Денков заяви, че договарянията по съставянето на постоянен кабинет с ГЕРБ напредват, само че не можа да предвижда по кое време ще бъдат приключени. Коалицията разполага с тъкмо пет дни да реализира единодушие с ГЕРБ, защото вторият изследователски мандат би трябвало да бъде върнат на президента в понеделник (5 юни).

 ГЕРБ и ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " са доста покрай решение за кабинет

В изказване преди началото на пленарното съвещание Денков отхвърли медийните изявления, съгласно които ГЕРБ ще получи правото да уточни министъра на вътрешните работи, само че в отговор на въпрос отбрани предлагането си съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев да е финансов министър с аргумента, че не знае по-добър специалист, който може да направи два държавни бюджета в границите на няколко месеца.

Денков увери, че с номинираната за ротационен министър председател от ГЕРБ Мария Габриел ще бъдат гаранти, че няма да има нарушение на законите, за каквото се говореше в изтеклите записи от съвещание на " Продължаваме промяната ".

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР