С наближаването на края на третото тримесечие анализаторите на TrendForce

...
С наближаването на края на третото тримесечие анализаторите на TrendForce
Коментари Харесай

NVIDIA се превърна в най-големия производител на чипове в света по приходи – AMD и Qualcomm останаха далеч назад

С наближаването на края на третото тримесечие анализаторите на TrendForce oбобщaват резултатите от второто тримесечие. Те установяват, че комбинираните доходи на десетте най-големи разработчици на чипове са нарастнали с 12,5% до 38,1 милиарда $ през интервала, като NVIDIA съставлява съвсем 30% от тази обща сума, нараствайки поредно със 68,3% до 11,3 милиарда $, изпреварвайки конкуренцията с огромна разлика.

За съпоставяне, приходите на Qualcomm през второто тримесечие, заемаща второ място възлизат на 7,2 милиарда $ и понижават с 9,7%, което ѝ разрешава да управлява единствено 18,8% от пазара в парично изражение, вместо предходните 23,5%. Причината за отрицателната динамичност на приходите на компанията, както обясниха представителите на TrendForce е слабото търсене на смарт телефони, от което компанията е мощно подвластна.

В случая с NVIDIA бихме желали да ви напомним, че през второто тримесечие компанията означи 105% растеж на приходите в сървърния сегмент. Системите HGX с изчислителни ускорители на архитектурите Hopper и Ampere, както и нужната за работата им мрежова инфраструктура InfiniBand се радваха на огромно търсене. По отношение на приходите NVIDIA управлява 29,7% от пазара на полупроводникови съставни елементи измежду десетте най-големи компании в бранша в края на второто тримесечие. Класацията не включва компании, които създават лични чипове, като Intel и Samsung Electronics.

Broadcom резервира третото си място с доходи от 6,9 милиарда $, само че пазарният ѝ дял спадна от 20,4% на 18,1%. Приходите на компанията от доставката на съставни елементи за мрежово предпазване, широколентови мрежи и безжични мрежи понижиха, а внезапното повишаване на търсенето на съставни елементи за приложения с изкуствен интелект не компенсира изцяло това.

На четвърто място се подрежда AMD с доходи от 5,36 милиарда $, които нарастват със символичните 0,1% в пореден проект, а пазарният ѝ дял спада от 15,8% на 14,1% в парично изражение под напора на NVIDIA. На пето място се класира тайванската MediaTek с растеж на приходите от 1,5% до 3,2 милиарда $ и пазарен дял от 8,4%, който също е намалял по отношение на 9,3%, регистрирани през първото тримесечие.

Като цяло, като се изключи NVIDIA, която оглавява листата единствено Novatek и Realtek, които заемат надлежно седмо и осмо място съумяха да укрепят пазарните си позиции в парично изражение измежду десетте най-големи снабдители на чипове лична разработка през второто тримесечие. Техните доходи набъбнаха надлежно с 24,7% и 32,6%, за което способства нарасналото търсене на телевизионно съоръжение, до момента в който на вторите оказа помощ търсенето на съставни елементи за портативни и лични компютри.

TrendForce предвижда, че в случай че актуалните пазарни трендове се запазят, първите 10 ще продължат да усилват приходите си с двуцифрени проценти през третото тримесечие и евентуално ще слагат нов исторически връх.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР