С наближаването на края на годината може би ще се

...
С наближаването на края на годината може би ще се
Коментари Харесай

Ще бъде ли 2024 годината на напълно нова за човечеството епоха

С наближаването на края на годината може би ще се сбогуваме освен с 2023 година, само че и с геохронологичната единица време, в която живеем до момента. През 2024 година учените ще вземат решението дали публично сме навлезли в антропоцена - нова геоложка ера, белязана от човешкото влияние върху планетата.
Антропоценът - произлизащ от гръцките думи anthropo, означаваща " човек ", и cene " нов ", съставлява време на планетарна смяна, настъпило като директен резултат от човешките действия, като да вземем за пример изгарянето на изкопаеми горива и засиленото обезлесяване. Идеята е разпространявана за първи път през 2000 година от холандския химик и нобелов лауреат Пол Круцен.Прочетете още
Понастоящем научната общественост не е сигурна дали антропоценът е почнал публично и дали се разграничава значително от холоцена - актуалната ера на бозайниците, почнала преди към 11 000 години, след края на последния ледников интервал. Решаващият въпрос, на който би трябвало да се отговори, е дали човешката активност е трансформирала системата на Земята дотам, че това да се отрази в скалните пластове.

 Снимка 647652

Затова през юли, 2023 година група учени изследват езерото Крауфорд в Канада. Те избират това място, тъй като на дъното му са открити изотопи на плутоний от опити с нуклеарни оръжия, датиращи от 50-те години на ХХ век. Слоестите седименти на водния басейн съдържат и по-стари доказателства - от действия на локални общности от XII-XV век, до идването на европейските колонисти и чак до наши дни.

Работата на групата учени, несъмнено, се трансформира в обект на рецензия. Възраженията обаче не са съсредоточени върху това дали човешката активност е оказала доста влияние върху планетата - доказателствата за това са безапелационни - а по кое време е почнал антропоценът.

 Снимка 647651

Ограничаването на антропоцена до една ера омаловажава въздействието, което хората са имали върху планетата още преди средата на XX век. Има доста доказателства, които демонстрират, че нашият тип е оставил следи доста преди този момент - да вземем за пример по време на индустриалната гражданска война, почнала през XVIII в., когато равнищата на въглероден диоксид в атмосферата стартират да се усилват.

Затова съгласно доста откриватели антропоценът би трябвало да се преглежда като продължаващо събитие, а не като начало на нова ера.

Следващата стъпка в процеса на признание на новата ера е приемането на предлагането на работната група, показано през октомври 2023 година пред Международния съюз по геоложки науки.

И в случай че всички " тествания " бъдат преминати, то тогава от август 2024 година публично ще живеем в нова ера, провокирана от нашите групови действия, написа IFL Science.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР