С наближаването на края на годината идват и равносметките. През

...
С наближаването на края на годината идват и равносметките. През
Коментари Харесай

Известните личности, които си отидоха от този свят през 2022 г.

С наближаването на края на годината идват и равносметките. През 2022 година се простихме с десетки персони, които оставиха своя отпечатък в история по един или различен метод.

Човек би трябвало да се върне стотици години обратно, с цел да откри монарх, който е бил на трона по-дълго от кралица Елизабет II. 

През своите 70 години на трона тя оказа помощ за модернизирането на монархията през десетилетия на големи обществени промени, кралски бракове и раждания и фамилни кавги. За множеството британци тя беше единственият монарх, който познаваха. 

Нейната гибел през септември провокира тъга и почитание към постоянното й водачество по целия свят. Не липсваха и някои рецензии към ролята на монархията в колониализма.

Други международни водачи, умряли през 2022 година, включват някогашния руски водач Михаил Горбачов, който умря през август. Усилията му да съживи Съветския съюз доведоха до краха на комунизма там и края на Студената война. В последна сметка той подаде оставка след опит за прелом, тъкмо когато републиките оповестиха самостоятелност от Съветския съюз.

През годината гибелта си откри и някогашния японски министър председател Шиндзо Абе, който беше смъртоносно прострелян по време на предизборна тирада през юли.

Сред артистите, умряли тази година, беше новаторският артист Сидни Поатие, който изигра функции с такова достолепие, че оказа помощ за смяната на метода, по който чернокожите са изобразени на екрана. Поатие, който умря през януари, стана първият негър артист, спечелил Оскар за най-хубав артист за ролята си във кино лентата от 1963 година „ Lilies of the Field “.

Друг акьор, който загуби живота си, бе Боб Сагет. Популярният с ролята си на овдовял татко в сериала от 80-те и 90-те " Пълна къща " бе открит мъртъв в хотелска стая в Орландо, Флорида.

Рей Лиота също към този момент нее измежду нас. Американският артист издъхна в съня си в Доминиканската република, където беше за фотосите на кино лентата " Опасни води ".

Друго обичано от генерации лице се отиде от този свят. Кърсти Али, позната на феновете с функциите си в хитовия сериал " Бар Наздраве " и филмите от поредицата " Виж кой приказва " умря от рак.

Смъртта покоси Оливия Нютън-Джон през август. Звездата от кино лентата " Брилянтин " издъхна също от рак.  Тя е родена във Англия, само че израства и се оформя като създател в Австралия. Сред шлагерите, които я изстрелват на върха на славата, са If Not for You и I Honestly Love You. Световна популярност обаче ѝ донася незабравимото ѝ присъединяване в знаковия мюзикъл " Брилянтин ", където хубавицата си партнира с любимеца на генерации артист Джон Траволта.

Напуснаха ни още актьорите Анджела Лансбъри, Лесли Джордан,Тони Дау, Нишел Никълс, Ирен Папас, Сали Келерман, Ан Хеш, Бърнард Крибинс, Ивет Мимиукс и Джун Браун.

Сбогувахме се и с известни реализатори и музиканти.

През януари си отиде рок звездата Мийт Лоуф. Марвин Лий Ади, както и истинкото му име е роден в Далас на 27 септември 1947 година Хитовете, които му носят международна популярност, са I Would Do Anything for Love и Bat Out of Hell.

Албумът, носещ заглавието на втория сингъл, е в топ 35 на най-продаваните в Съединени американски щати за всички времена (14 млн. копия).

Рапърът Coolio умря през септември. Тялото му е бе намерено безжизнено на пода на банята в дома на негов другар в Лос Анжелис. Като още не се оповестява повода за гибелта му, само че се твърди, че евентуално е неочакван инфаркт.

Сред умрелите бяха още Fleetwood Mac артист и създател на песни Кристин Макви, барабанистът на Foo Fighters Тейлър Хокинс, клавиристът на Depeche Mode Andy “Fletch ” Fletcher, а също артистите Рони Спектор, Джудит Дърам, Лата Мангешкар и Гал Коста.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР