С наближаването на края на 2023 г. пазарът на акции

...
С наближаването на края на 2023 г. пазарът на акции
Коментари Харесай

Биткойн срещу злато – епичната битка на 21-ви век

С наближаването на края на 2023 година пазарът на акции резервира положителното си показване, само че опасенията за допустима криза през 2024 година не престават, което съответствува с внезапното повишаване на цената на златото до $2,100 за тройунция и скока на цената на Биткойн (BTC) над $40,000.

Предупреждения за криза през 2024 година

Неотдавна Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase, предизвести за надвисналата опасност от инфлация и не изключи опцията за идна криза. По време на срещата на върха на New York Times DealBook Summit 2023 Даймън изрази паника по отношение на разнообразни фактори, предизвикващи инфлация, и посъветва да сме подготвени за евентуални стопански спадове. Той посочи смисъла на световното финансиране на начинания като екологични начинания, ремилитаризация и справяне с енергийните рецесии, само че предизвести, че тези старания могат да изострят инфлацията.

На фона на продължаващите опасения за инфлацията златото и другите първични материали означиха обилни облаги в последно време. Според Майк Макглоун, старши пълководец на Bloomberg, златото наподобява готово да надмине другите първични материали, като се има поради историческото му показване от началото на хилядолетието. Въпреки че в последно време се следи внезапно повишаване на цените на материалите, сега те отстъпват, откакто доближиха най-високите си равнища по отношение на златото от 2008 година насам.

Биткойн против злато

В годината на високи лихвени проценти Биткойн направи удивително възобновяване през 2023 година, като цената му се повиши с над 120% и надвиши $40,000. В същото време златото сподели 16% нарастване от началото на годината, разкривайки забележителна разлика в представянето, при която Биткойн доста превъзхожда. Въпросът остава: ще продължи ли тази наклонност и през 2024 година, изключително в случай че настъпи криза?

Златото обичайно работи като хедж против криза, до момента в който Биткойн се държи по-скоро като актив, обвързван с риска. Известният критик на Биткойн Питър Шиф допусна , че достигането на златото над $2,100, което е исторически връх, има по-голямо значение от това Биткойн да надвиши $40,000. Според Шиф златото се намира в неразучена територия, до момента в който Биткойн се нуждае от 60% рали, с цел да доближи нови върхове.

Адам Бекк, основен изпълнителен шеф на Blockstream, счита, че Биткойн, като цифрово злато, може да надмине физическото злато по стойност в близко бъдеще, евентуално в границите на продължаващия халвинг цикъл, който продължава почти четири години.

Той планува забележителен приток на капитали към Биткойн, защото прехвърлянето на благосъстояние от по-старите генерации към по-младите води до очистване на активи като акции, облигации и пенсионни фондове за придобиване на Биткойн.

Биткойн като защитна мярка против инфлацията

Брайън Армстронг, основен изпълнителен шеф на Coinbase, вижда в Биткойн евентуална отбрана против инфлацията за западната цивилизация. При опасенията за евентуална инфлация в Съединени американски щати той преглежда криптовалутите като опция, към която хората могат да се извърнат, предлагайки натурален надзор и баланс.

Армстронг планува общуване сред криптовалутите и фиатните валути, като основна роля ще играят постоянни монети като USDC. Според него този преход би могъл да добави $ и да служи на дълготрайните американски ползи. Той остава отворен за разнообразни гледни точки по тази концепция.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР