С наближаването на Коледа много домакинства у нас, а и

...
С наближаването на Коледа много домакинства у нас, а и
Коментари Харесай

Еко Коледа: Ако искате да опазите природата, изберете истинска елха

С наближаването на Коледа доста семейства у нас, а и по целия свят са изправени пред избор – същинска или изкуствена елха да украсят в дома си? Темата за световните климатични промени, замърсяването от човешка активност и какво се случва с природата стават все по-водещи в избора на коледно дърво.

Преди дни на страницата на bTV Новините във „ Facebook “ ви попитахме каква елха украсявате за Коледа – същинска или изкуствена. Гласуваха общо 2639 души, от които 2100 са избрали изкуствена елха, а 539 – същинска.

Домакинствата, които желаят да живеят с мисъл за природата нормално избират изкуствени коледни елхи. Причината е, че по този метод не се отсичат дървета и коледните елхи могат да се употребяват по-продължително време, а освен един сезон. Това сочат и мненията на страницата на bTV Новините.

Колкото и разумно да звучи това, изборът на изкуствено коледно дърво не е потребен за природата.

Снимка: iStock

Производство и материали

Първо и на първо място би трябвало да разберем по какъв начин тези изкуствени елхи се създават.

Всяка изкуствена елха стартира с железен скелет, който се оформя като стебло и клони за дървото. Всички обособени елементи се заваряват една за друга, след което се покриват със специфична пудра, която ги прави по-здрави.

Междувременно ролки от тънка зелена пластмаса се зареждат в машина, която един път ги нарязва на ленти с дължина към 10 см. Получените части се нарязват още веднъж, още по-ситно, като в средата се оставя по-голяма основа, която да държи получените „ иглички “.

Отново с пластмаса се оформят тънките стебла на клонките, след което се прикрепят към металния скелет на изкуствената елха.

За изработката на изкуствена коледна елха се употребява най-разпространената и евтина пластмаса – поливинилхлорид или PVC .

Снимка: iStock

Как изкуствената елха замърсява природата?

Дали един артикул замърсява природата се дефинира от многочислени фактори, само че най-много от сила за произвеждане, отделените нездравословни излъчвания, превоз и изхвърляне.

Основният проблем тук е, че поливинилхлоридът се рециклира извънредно мъчно.
Използваме по 1 млн. пластмасови шишета на минута, 91% от тях не се рециклират Голяма част от тях стигат до Световния океан
При цялостното изгаряне на пластмасата се отделят най-прости съединения – вода, въглероден диоксид, хлороводород и други. При непълното изгаряне на PVC се образуват разнообразни токсични съединения, които са нездравословни както за околната среда, по този начин и за хората.

Проучване на английската организация Carbon Trust от 2013 година сочи, че изхвърлянето и преработването на двуметрова изкуствена коледна елха създава към 40 кг въглероден диоксид .

За съпоставяне – в случай че същинска коледна елха бъде изхвърлена на бунище, тя отделя към 16 кг въглероден диоксид при разграждане. Ако пък изберете да рециклирате същинското коледно дърво, това понижава замърсяването му с към 80% или 3,5 кг въглероден диоксид .

Друг сериозен проблем на изкуствените коледни елхи е, че PVC-то не е биоразградимо. То се разпада на все по-малки части, които навлизат в почвата, реките, моретата и океаните.
Откриха 100 кг отпадък в стомаха на мъртъв кит (СНИМКИ) Вътре имало риболовен мрежи, въжета, опаковки от храна, найлонови торбички и пластмасови чашки
Ако желаете изкуствената ви елха да бъде от изгода на природата, би трябвало да я употребявате най-малко 10 сезона , сочи проучването на Carbon Trust.

Друго проучване на канадска организация за запазване на околната среда сочи, че изкуственото коледно дърво би трябвало да се употребява повече от 20 години , с цел да стане по-екологично съгласно от същинското.

Не единствено това – в случай че желаете от вашата коледна елха да не остави нездравословен отпечатък за природата, би трябвало да я съобщи за преработване и да се уверите, че се рециклира по верния метод.

Снимка: iStock

Икономика и коледни дървета

Според данни от предходната година на територията на Англия са закупени близо 8 млн. живи коледни елхи, а всяка година в Съединените щати се купуват сред 40 и 50 млн. дръвчета.

Според данни на Американската асоциация на коледните дървета за 2018 година повече от 95 млн. американски семейства са имали коледни елхи, като минимум 75% от тях са били изкуствени.
Все повече хора търсят живо дръвче за Коледа – с концепцията да го засадят още веднъж Как обаче да оцелее елхата в домашни условия?
От асоциацията обаче регистрират и огромен скок в търсенето на същински коледни елхи. Причината – поколението на милениълите , което обгръща хората родени сред 1980 и 2000 година

В международен мащаб екологичният метод на живот става все по-разпространен и пазаруването на същински коледни дървета още веднъж е „ на мода “ за актуалните фамилии, тъй като е по-еко.

Ето по този начин наподобява плантация за коледни елхи Снимка: iStock

Ползите на същинските коледни елхи

Една от най-разпространените аргументи хората да избират изкуствени пред същински коледни дървета е, че по този метод не се обезлесяват горите.

Коледните дървета се отглеждат в особено построени за това ферми , като на мястото на всяко отсечено се засажда най-малко едно ново. Така най-малко вършат в развитите страни.

На място, тези дръвчета обезпечават хабитат за разнообразни скотски типове и преработват нездравословните газове в атмосферата.

Снимка: iStock

Дори и с отрязани корени, същинските коледни дървета не престават да гълтам въглероден диоксид и да го трансформират в О2 в дома ви. На процедура получавате филтър за въздух.

Но несъмнено най-важното на същинските коледни дръвчета е, че са 100% рециклируеми . Дори и да стигнат до бунище, те се разграждат в природата.

Снимка: iStock

Какво е значимо да знаем за избора на същинско коледно дръвче?

Винаги се уверявайте, че дървото има нужната маркировка и не е било отсечено нелегално.

Купувайте дръвчета единствено от локални производители. Транспортът на локална дървесина замърсява доста по-малко природата, в сравнение с в случай че купите изкуствена елха, създадена и докарана от Китай, да вземем за пример.

Ако изберете да купите елха в саксия се уверете, че корените й не са отрязани. В противоположен случай тя няма да оцелее, в случай че я засадите.

Снимка: iStock

Какво да вършим с същинското дърво след края на сезона?

Ако изберете да закупите същинско коледно дръвче, има няколко метода да го изхвърлите с мисъл за природата.

Единият вид е да го предадете за преработване, където то ще бъде изгорено. При процеса се отделят доста малко нездравословни излъчвания.
„ Чети етикета ”: Колко ще ни коства коледната елха Югозападното горско стопанство има подготвеност да достави 13 хиляди елхи
Друг вид е да го компостирате, стига да имате тази опция. Старите коледни дръвчета могат да се трансфорат в тор за градината ви.

Ако сте фенове на животните, можете да занесете вашето дръвче в зоопарка, където с него ще нахранят жителите му.

Ако пък сте избрали да купите дръвче в саксия, можете да го гледате до идващия коледен сезон или да го засадите в задния си двор или в гората.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР