С наближаването на Черния петък и предстоящите коледни празници, от

...
С наближаването на Черния петък и предстоящите коледни празници, от
Коментари Харесай

Как да разпознаем крадците? Какъв е профилът на съвременната джебчийка

С наближаването на " Черния петък " и идните коледни празници, от Министерство на вътрешните работи за следващ път предизвестяват да бъдем изключително деликатни за багажа си и да се оглеждаме за джебчии. Кои са местата, на които би трябвало да бъдем нащрек и зачестяват ли набезите на дребните крадци във Варна споделя Емил Дамянов.  

Теменуга Димитрова пътува постоянно с градския превоз и признава, че нееднократно е ставала жертва на джебчии.

" Случвало ми се е няколко пъти. Единият път съумях да хвана едната. Искаше да ми вземе раницата ", описа дамата пред NOVA.

Макар и от дълго време, измежду жертвите на джебчиите във Варна е била и Стоянка Трифонова.

" Доверчива съм. Взимали са ми парите от джоба, до момента в който съм в рейса ", описа дамата.

И макар свидетелства на хората, съгласно Министерство на вътрешните работи има спад в джебчийските нападения.

" От началото на годината в ОДМВР - Варна са регистрирани едвам 7 джебчийски обири, като по съвсем всичките има арестувани лица ", разяснява гл. контрольор Живко Костадинов, шеф бранш " Престъпления срещу собствеността " ОДМВР – Варна.

Въпреки това от полицията предизвестяват хората да бъдат извънредно деликатни в рейсовете или в огромните магазини, в които има скупчване на хора.

" Профилът на актуалната джебчийка не е този, който беше общопризнат преди 20-30 години. Сега са млади девойки, доста добре изглеждащи сред 16 и 25-годишни, които са облечени с маркови облекла, гримирани доста добре, ухаещи прелестно на парфюми, говорещи верен български и изобщо - модерни младежи ", сподели още Костадинов.

Темата разяснява и Росен Белишки от Главна дирекция " Национална полиция ".

" Няма взрив на джебчийски обири у нас. В Национална полиция имаме добра съгласуваност и непрекъснато получаваме информация от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. За първите 9 месеца тази година записаните джебчийски обири са 427. За съпоставяне за същия интервал на предходната година са били 538. Причината е че огромна част от хората употребяват банкови карти, немалка част от престъпния континент по линия на джебчийството обитава в страните от Западна Европа ", посочи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР