С наближаване на ротацията на 6 март, в която Мария

...
С наближаване на ротацията на 6 март, в която Мария
Коментари Харесай

Два месеца до ротацията - кои са вероятните смени в правителството?

С приближаване на ротацията на 6 март, в която Мария Габриел ще смени Николай Денков като министър председател, все по-актуален става въпросът ще има ли и рокади и в министерския състав. Днес пред БНР Лена Бориславова потърди, че съглашението с ГЕРБ-СДС ще бъде спазено.

Въпреки че от ПП-ДБ първоначално заявяваха, че при ротацията няма да има промяна на министри, Бориславова сподели, че смени са вероятни, само че единствено след единодушие от партиите, подкрепящи държавното управление. Тя отхвърля да назове в кои министерства счита, че работата не върви добре, само че увери, че " имената няма да са тези, които сега циркулират ".

Лена Бориславова чака след ротацията работата на кабинета на продължи по съгласуваната стратегия и цели. Според нея има министерства, в които работата не върви с мечтаните темпове, само че отхвърли да уточни кои. Пред БНР тя означи, че промяна на министри ще има единствено след единодушие сред водачите.

" Всяко едно решение в този смисъл ще би трябвало да бъде подкрепено както от ПП-ДБ, по този начин и от ГЕРБ-СДС. За мен персонално има министерства, в които работата може да върви с по-големи темпове, само че отново споделям - това няма да е мое персонално решение, това ще е на партийните ни органи ".

Същото съобщи преди дни и водачът на ГЕРБ.

" Имаме подписано съглашение " Денков-Габриел ", а при ротацията: " Габриел-Денков ". По съглашението, което имаме, ще се направи разбор на всеки един и в случай че има такива, които не са се справили толкоз добре, ще бъдат заменени ", разяснява Бойко Борисов.

Движение за права и свободи, които поддържат кабинета, през цялото време обявиха, че не желаят постове при ротацията.

" Не желаем да имаме министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме в това нещо ", сподели Делян Пеевски на 6.10.2023 година

Правителството Денков- Габриел беше образувано мъчно, а през миналите седем месеца не бяха малко случаите, в които сглобката беше на път да се разглоби. Искаха се и оставки на министри, с което беше опровергано усещането, че министерският състав ще се резервира при ротацията.

Сред най-атакуваните е Тодор Тагарев. През октомври с изявлението си, че Народното събрание се бави с приемане на контракта за бойни машини за Украйна, министърът провокира отвращение у ГЕРБ и закана за оставка от Движение за права и свободи.

При първия импортиран избор на съмнение Бойко Борисов сподели, че ще поддържат кабинета, само че ясно съобщи, че при ротацията ще упорстват за промяна на министри.

" Къде са инфраструктурните планове в спорта? И по този начин мога да изброя още 7-8 министерства ", попита Бойко Борисов тогава.

" Това, което мога да кажа на господин Борисов е, че би трябвало да е много горделив, че поддържа това държавно управление ", отговори му Кирил Петков.

Протестът на почитатели против БФС и конфликтът им с полицията предизвикаха следващия трус в некоалицията. ПП-ДБ желаеха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, само че ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи го опазиха.

" Искаме оставката и на Калин Стоянов, тъй като това, което всички видяхме, е неприемливо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения, Калин Стоянов би трябвало да понесе своята отговорност ", съобщи Кирил Петков 17.11.2023 година

" Абсурд е да му желаеме оставката, защо ", отговори Делян Пеевски.

" Ако има оставка на министъра, би трябвало да си отиде и Денков ", сподели от своя страна Бойко Борисов.

Сериозно напрежение предизвика и отстраняването на шефа на " Пирогов " Валентин Димитров. Точно преди разискването на бюджета ГЕРБ напуснаха пленарната зала и се заканиха, че няма да поддържат законопроектите на държавното управление. Бяха вбесени, че ПП-ДБ нарушават сделката - кадровите промени да сеправят след авансово координиране.

" Пирогов " е институция. Който се е захванал с " Пирогов ", това държавно управление е паднало ", предизвести Борисов на 6.12.2023 година

В този случай позицията на финансовия министър Асен Василев по отоншение на сътрудника му Христо Хинков беше по-близо до тази на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Ако един министър не може да си обезпечи поддръжка за политиката, която организира, най-правилното нещо за този министър е да си подаде оставката ".

Дали ротацията ще донесе следващия конфликт в ръководството и ще има ли промяна на министри? Засега водачите демонстрират хрисимост, въпреки че преди време Бойко Борисов предизвести.

" Истинската драма ще пристигна на ротацията ", сподели той на 22.11.2023.

В общественото пространство към този момент се завъртяха имена на министри,които са нарочени за промяна, само че публично нищо не е доказано. Засега е несъмнено, че при ротацията министърът на образованието Галин Цоков ще напусне поста, тъй като ще го поеме Николай Денков, както и че за Министерството на външните работи ще би трябвало да се откри нов човек.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР