С на Върховният касационен съд (ВКС) писателят Калин Терзийски е

...
С на Върховният касационен съд (ВКС) писателят Калин Терзийски е
Коментари Харесай

Осъдиха Калин Терзийски за вулгарна обида към Хайтов и Радичков във връзка с Тодор Живков

С на Върховният касационен съд (ВКС) писателят Калин Терзийски е наказан да заплати сумата от 6345 лв. на тримата наследници на Николай Хайтов. Присъдата е за засегнатост, изречена в предаването " Комбина " по Нова телевизия на 7-ми февруари 2016 година.
Тогава Терзийски споделил буквално следното: " Българите са невежи и жалки идиоти. Аз им дадох опцията българската литература да бъде нещо друго от Йордан Радичков и Николай Хайтов. Т.е. тия, които са правили св***и на Тодор Живков ". На коментар на интервюиращия: " Ще ви ненавиждат, в случай че посягате на Хайтов и Радичков ", писателят дал отговор: " Познавах се с Хайтов и Радичков ненапълно. Просто това бяха едни прислужници на един режим, който аз не мога да претърпявам ".
 Калин Терзийски: Всяка българска свиня знае за следващия популярен простак, играещ футбол Калин Терзийски: Всяка българска свиня знае за следващия популярен простак, играещ футбол
Писателят Калин Терзийски разгласява ядосан коментар в профила си във Фейсбук, като отбелязва, че живее " изключително сдържан и аскетичен...
Още същата година синовете на починалия Хайтов - Александър и Здравец, както и брачната половинка му Елена, завеждат дело за засегнатост. Обезщетението, за което претендират, е по 8000 лв. на всеки. Те желаят опрощение от Терзийски, който написал следното: " Извинявам се обществено на децата на Хайтов. Просто не обичам комунизма. Той нараняваше мнозина ", надявайки се да се откажат от желанията си да го съдят. Извинението му не трябва признато и делата не престават на всички инстанции, до момента в който се стигне до последната - висшата.
В решението си съдът се е позовал на член 39, алинея 1 от Конституцията, според който " всеки има право да показва мнение и да го популяризира посредством слово - документално или устно, посредством тон, изображение или по различен метод. Това право обаче не може да се употребява за накърняване на правата и положителното име на другиго ".    
В съда са събрани гласни доказателства, че наследниците на Хайтов изпитали болежка и страдалчество от накърняване на положителното име на техния татко. Прието е също, че Терзийски дава оценка на творчеството на Николай Хайтов, като го съпоставя със своето творчество. Изказването е направено в подтекста на цялата българска литература, като съгласно съда Терзийски смята своето творчество за по-значимо. 
Според съда, публикуваното посредством телевизионно предаване изказване, че писателят е " правил св***и на Тодор Живков " е обидно и позорящо, защото го показва като персона без лично достолепие, подготвен на всичко, с цел да реализира литературно самопризнание, което не би постигнал, с изключение на посредством ласкателство пред властимащите.
Отделно от това изказванието е вулгарно и единствено по себе си е вредоносно, защото разгласено по този метод - по национална телевизия, в предаване с висок рейтинг, излъчено в неделя вечер /7.2.2016 г/, става обществено притежание на безграничен кръг лица.
 Издателство Сиела прекрати работа с Калин Терзийски Издателство " Сиела " прекрати работа с Калин Терзийски
През последните няколко дни поредност от неприятни телефонни диалози с създателя Калин Терзийски минаха всевъзможни възможни граници и н...
Неправилни съгласно съдиите във Върховен касационен съд са изводите на въззивния съд, че в тази ситуация Терзийски е направил оценка на творчеството на Хайтов, в подтекста на цялата българска литература, че казаното от него е необятна метафора, заради което изказванието има оценъчен темперамент. Изявлението, съгласно касационните съдии, е отвън подтекста на творчеството на умрелия и на българската литература като цяло, то е обидно, визира достолепието на одобрен в литературата български публицист и поругава неговата памет.
" Употребявайки посочения израз, Калин Терзийски е надхвърлил границите на допустимия език и рамките на допустимата рецензия, заради което следва да бъде ангажирана отговорността му на съображение член 45, Закон за задълженията и договорите (Всеки е задължен да поправи вредите, които отговорно е предизвикал другиму) ", се сочи още в претекстовете.
За другите думи на Калин Терзийски – че Хайтов и Радичков са били прислужници на един режим, който той не може да понася, съдът смята, че с тях той е направил негативен коментар на обективната реалност в близкото минало, която е обект на засилена рецензия в българското посттоталитарно общество като цяло.
" С този коментар Терзийски не цели да обиди личността на умрелия публицист, а дава своето мнение по отношение на обществения живот и публичните събития по време на социализма. Коментарът, въпреки и недодялан, не може да се одобри за афектиран ", е мнението на Върховен касационен съд.
В последна сметка Терзийски е наказан да заплати на тримата наследници по 1000 лв. за обидата и по 1115 лв. направени разходи по делата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР