С мотива, че се е появила нова секретна информация неосъщественият

...
С мотива, че се е появила нова секретна информация неосъщественият
Коментари Харесай

В 12 без 5 ГЕРБ спря доклада за щетите от договора с Боташ

С претекста, че се е появила нова секретна информация неосъщественият като министър на енергетиката от ГЕРБ в неслучилото се държавно управление на Мария Габриел народен представител Жечо Станков отхвърля да внесе отчета на краткотрайната парламентарна комисия, който разкрива.

Договорът с " Боташ " беше подписан на З януари 2023 година и е със период от 13 години - до 2035 година Временната парламентара комисия беше основана в края на 2023 година, с цел да ревизира обстоятелствата към съглашението.

Още преди седмица се разбра, че комисията е приела отчета и ще предложи той да бъде изпратен в ДАНС и прокуратурата. Очакваше се в сряда той да бъде прегледан и в пленарната зала, само че се оказа, че към момента не е импортиран.

Затова и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) отхвърли отчетът да бъде обсъждан. Освен това съгласно него не бил изминал и срокът на работа на краткотрайната комисия.

" Нямаше нито една група, която да възрази против отчета и започваме да си мислим, че има някакви други подбуди той да не влиза в заседателната зала и да бъде изпратен към прокуратурата и ДАНС. Ако не желаеме да го гледаме, за какво тогава създадохме тази комисия, " попита членът на комисията Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия, който предложи отчетът да бъде импортиран и гласуван като изключителна точка в дневния ред.

" Целта на ГЕРБ е, откакто направиха министър един от участниците в този план, този отчет да не влезе в зала, да не бъде гласуван и да не бъде предаден, каквото е решението, към ДАНС и прокуратурата в търсене на отговорност. С този отчет би трябвало да стартират опитите за преразглеждане на този контракт, " разгласи Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Жечо Станков - ръководител на краткотрайната комисия- се опита да оправдае неналичието на отчета с в това време е постъпила нова информация, която трябвало да бъде отразена в него.

" След като съм свел до знанието на членовете на комисията, че има новопостъпила информация с гриф " Секретно ", вие излизате и гвороите неща, които са лъжа. ГЕРБ и аз персонално нямаме интерес отчетът да не се гледа, " сподели Станков.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ, също член на комисията, не се съгласи.

" Докладът отразява работата на комисията в продължение на три месеца. Ако е постъпила нова информация, да я гледаме на нова комисия или в пленарната зала, " прикани той.

Борислав Гуцанов се закани от партията, дружно с други обединения, които ги поддържат, да внесат отчета в ДАНС и прокуратурата, както и да го дадат на медиите.

Гуцанов към този момент разгласи за проблем в контракта, който може да се види от документи, оповестени предходната седмица от групата Bg Evles, която откри в хакната поща на съветски политически лица " изчезналата " Пътна карта за градежа на " Турски поток ", данните от които на процедура потвърждават, че Русия е направлявала целия план. Те пуснаха копие на съглашението сред " Булгаргаз " и " Боташ ". Документите са с маркер " Търговска загадка " и написа, че е конфиденциални.

На последната страница от документите, оповестени от Bg Elves в този момент, се вижда ръкописно името на някогашния енергиен министър Росен Христов и автограф. Борислав счита това за проблем, тъй като договорът следва да е подписан от шефа на " Булгаргаз " - Деница Златева. Причината е, че договорът е сред двете държавни газови компании.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР